25°C

Beograd

Photo: Twitter/Printscreen

Izvor: Blic.rs

PITANJE KOJE MUČI NACIJU: Da li Srbija treba da prizna Kosovo?

Pitanje Kosova, dijalog Beograda i Prištine, konačno rešenje, pravno obavezujući sporazum... Godinama unazad ove i slične teme u vezi sa južnom srpskom pokrajinom zauzimaju centralno mesto u srpskoj politici, ali epiloga još nema.

Od onih koji pak figuriraju u javnosti kao potencijalno moguća pominju se takođe najrazličitije opcije, od statusa kvo, do razmene teritorija, a ko se za šta zalaže, ili bar čemu naginje, možete proveriti u Izbornom kompasu 2020, koji je od pre izvesnog vremena čitaocima  na raspolaganju.

I dok taj višegodišnji dijalog, što zvanično što nezvanično traje, "u igru" za pronalazak rešenja ušli su još neki "igrači", pre svih EU koja je i zvanični posrednik između Beograda i Prištine.

Korak dalje Unija je otišla imenovanjem specijalnog izaslanika za dijalog, diplomate Miroslava Lajčaka, koji je već najavio nastavak razgovora za kraj ovog meseca.

Koliko je ovo važno pitanje do znanja su stavile i SAD, koje su pre EU takođe odredile čoveka koji će se dijalogom baviti - sada već bivšeg ambasadora SAD u Nemačkoj Ričarda Grenela.

OVO MORATE ZNATI

OPASNOST ZVANA "DRUŠTVENE MREŽE": Ove stavke ODMAH IZBRIŠITE sa svojih profila!

Ljudi su JELI SAPUN i SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE: Opasne posledice DEZINFORMACIJA o korona virusu!

KOŠARKAŠKI TRENER DEJVID BLAT ODUŠEVLJEN: Nikola Milutinov NAJBOLJI CENTAR u EVROPI!

VUČIĆ O PRIJATELJSKOJ RUSIJI: U njihovu kadrovsku politiku se ne mešamo!

I jedan i drugi ističu važnost pronalaska rešenja za konačno raspetljavanje "kosovskog čvora". I da se to što hitnije desi.

U EU samo sa dogovorom

A da li će to biti tako, pitanje je, s obzirom da Srbiji predstoje parlamentarni izbori zakazani za 21. jun. Nakon toga i formiranje skupštine, a potom i vlade, što bi sve moglo da utiče na nastavak razgovora.

Sa druge strane, i u Prištini je situacija komplikovana. Tamošnja vlada pala je posle nepuna dva meseca, danas je izabrana nova na čelu sa Avdulahom Hotijem, pa je i sa te strane neizvestan nastavak razgovora i ko će ih voditi.

Bilo kako bilo, jedno je sigurno - bez rešenja kosovskog pitanja, ni Beograd ni Priština neće moći u EU, što je više puta naznačeno kao važan uslov na evropskom putu obe strane.

Znajući to, političke partije u Srbiji nude svoje viđenje ovog problema, od toga da bi nezavisnost Kosova trebalo priznati, do toga da to ne bi trebalo nikako učiniti. Onih koji stav po ovom pitanju nemaju, zapravo ni nema, a šta o tome tačno misle, možete saznati rešavanjem Izbornog kompasa 2020.

Da li Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova, naše je, gotovo referndumsko pitanje, a vaš odgovor će vas pozicionirati politički levo, desno, konzervativno, progresivno - i po vašem odgovoru na ovo pitanje, između ostalog odrediti kojoj ste političkoj partiji u Srbiji najbliži.

Međutim, Izborni kompas 2020 ne nudi nikakva rešenja, ali pred one koji ga reše stavlja partije koje ga nude. Da li se sa njima i u kojoj meri slažete, ili ste na sasvim drugom stanovištu, možete saznati popunjavanjem ovog upitnika, u okviru koga se nalaze 34 pitanja u vezi sa najaktuelnijim društvenim i političkim temama.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (1)

SAN

Dali da priznam da Sam ja Stojkovic Aleksandra Novica Koja glupost.. Kosovo I Metohija...To je moja Otadzbina. kraj


Ostavite komentar

Povezane vesti