14°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: 021.rs

EVO KOLIKO SRBA JE STEKLO IMUNITET U ovom delu zemlje najmanje!

Nacionalna seroepidemiološka studija objavila je prvi rezultat o razvoju specifičnih antitela na korona virus, prema kom je 6,4 odsto građana Srbije steklo imunitet na taj virus.

Epidemiolog Tatjana Pekmezović kazala je da je studijom u početnoj fazi obuhvaćeno oko 1.000 ispitanika i da njihova uzrasna struktura odgovara uzrasnoj strukturi populacije Srbije, ocenjujući da je time studija reprezentativna.

OVO MORATE PROČITATI

OD DANAS U BEOGRADU JE NOŠENJE MASKI OBAVEZNO! Proverite gde se nose bez izuzetka!

DR STEVANOVIĆ: UZ MERE, PAD BROJA ZARAŽENIH ZA DESETAK DANA

VEĆ SE GRABI PROFIT: LEK ZA KORONU KOŠTAĆE 2.340 DOLARA!

DR NESTOROVIĆ: VIRUS JE RELATIVNO SLAB, DA JE UMRLO I 600 LJUDI TO BI BIO DOBAR REZULTAT

Pekmezović je ocenila da je prva faza studije završena uspešno i navela da je rađen uzorak opšte populacije i ELISA test koji, prema njenim rečima, ne spada u brze serološke testove već pokazuje prisustvo i količinu antitela.

"Metodološki, to je najispravnije. U Belgiji je taj procenat šest odsto, u Danskoj 2,4 odsto, dok je u Španiji korišćena slična metodologija kao u Srbiji i oni imaju prevalenciju seropozitivnosti pet odsto", rekla je ona.

Prema njenim rečima, muškarci imaju antitela u 8,1 odsto slučajeva, a žene u pet odsto.

SAZNAJTE JOŠ I OVO

OTRKIVAMO TAJNU NAJBOLJE ĆEVABDŽINICE: ĆEVAPI KAO IZ SNOVA!

ALBANAC UDARIO NA TAČIJA! Demo Beriša u "Ćirilici": Tači je OTKAZAO POSLUŠNOST TRAMPU I ZATO MORA U HAG!

ZABLUDE ILI ISTINA: DA LI SE KINESKI ZID VIDI IZ SVEMIRA I KOJA JE NAJDUŽA CESTA NA SVETU (GALERIJA)

POČELA KONTROLA NOŠENJA MASKI U GRADSKOM PREVOZU

Pekmezović je dodala da su antitela najčešće prisutna kod populacije mlađe od 20 godina, a ređe kod ispitanika koji imaju preko 80 godina.

"Kada pogledamo populaciju od 20 do 60 godina, tu se procenat onih koji imaju imunitet zasnovan na antitelima kreće između pet i devet odsto", navela je.

Govoreći o regionima, ona je kazala da je najveći procenat građana sa razvijenim imunitetom u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji gde iznosi 7,2 odsto, u Beogradu je sedam odsto, a u Južnoj i Istočnoj Srbiji 5,6 odsto.

Dodala je da je procenat najniži u Vojvodini, gde iznosi 3,1 odsto.

"Rezultati treba da posluže Vladi Srbije u donošenju odluka u vezi sa završetkom ovog talasa epidemije i sa eventualnim budućim talasima", zaključila je Pekmezović.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar