32°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Blic.rs

Sumnjate da vas MASKE ŠTITE od virusa? Evo šta kaže nemačka studija!

Suočena s novim, agresivnim, obilikom korona virusa, Nemačka je sredinom marta 2020. uvela mere kako bi usporila širenje zaraze, a jedna od njih je bilo nošenje maski na javnim mestima. Ovaj zahtev je izazivao kontroverze, pri čemu nije bilo lako utvrditi izolovani efekat maske na širenje kovida-19.

U okviru studije pod naslovom „Obaveza nošenja maske i njen efekat na pandemiju korona virusa“, nemački naučnici analizirali su na primeru grada Jene i drugih nemačkih regiona, koji su uveli maske pre ostatka zemlje kako nošenje maski utiče na broj obolelih. Rezultat: maska smanjuje stopu rasta infekcije za 40 odsto.

Jena je šestog aprila kao prvi veći nemački grad uvela obavezu nošenja maske u prodavnicama i javnom prevozu, nakon čega je broj infekcija značajno opao. Uprkos tome, nadležne vlasti u Nemačkoj i dalje su sumnjale u efekat običnih maski za lice.

Naučnici su zbog toga potražili druge manje gradove i okruge sa sličnom strukturom stanovništva i sličnom zdravstvenom infrastrukturom. Tako je stvorena neka vrsta „sintetičke Jene“, koja je tek kasnije uvela obavezu nošenja maske.

SAZNAJTE JOŠ

OVO BAŠ BOLI! Pogledajte kako je napadnut Bil Gejts! (VIDEO)

KORONA KROJI ZANIMANJA Ovo će biti najplaćeniji poslovi!

POČINJE SUĐENJE 21. VEKA! Malčanski berberin pred sudom!

Nakon toga su naučnici poredili efekte nošenja maske u različitim grupama: ispostavilo se da je tri nedelje nakon uvođenja obaveze u Jeni bilo četiri puta manje novih slučajeva infekcije nego u uporednim grupama. Dvadeset dana nakon uvođenja obaveze nošenja maske u Jeni ukupan broj registrovanih slučajeva kovida-19 porastao sa 142 na svega 158, dok je u uporednom modelu taj odnos bio 143 prema 205.

U drugoj fazi studije, naučnici su analizirali broj novih slučajeva u gradovima i okruzima koji su uveli obavezu nošenja maske 22. aprila i poredili rezultate s gradovima i okruzima koji su obavezu uveli tek 27. aprila, ili kasnije.

- Sve u svemu, možemo da kažemo da je uvođenje obaveze nošenja maske u dotičnim okruzima usporilo širenje kovida 19 – kažu naučnici.

- Na osnovu rezultata studije, izračunali smo da nošenje maske smanjuje broj novih slučajeva kovida-19 na dnevnom nivou za oko 40 odsto.

Rezultat je u skladu s procenama epidemiologa i virologa da maska sprečava strujanje vazduha pri govoru i na taj način smanjuje prenošenje infektivnih čestica.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

 

I tu su zabeležene značajne razlike.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar