2°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: telegraf.rs

DAN JEDNAKIH ZARADA: Žene u Srbiji zarađuju i do 16 odsto manje od muškaraca

Platni jaz između muškaraca i žena u Srbiji iznosi u proseku od 11 do 16 odsto u korist muškaraca, evropski prosek 16,3 odsto, dok globalno on iznosi 23 odsto.

Povodom 18. septembra - Međunarodnog dana jednakih zarada, koji se ove godine prvi put obeležava u svetu, potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović, podsetila je da su žene u Srbiji dvostruko više angažovane u neplaćenim kućnim poslovima, brizi o domaćinstvu i drugim članovima porodice.

OVO MORATE ZNATI

OVO SU DETALJNA UPUTSTVA: Turisti koji se vraćaju u zemlju od danas pod zdravstvenim nadzorom!

VUČIĆ SA ŠEFOM DELEGACIJE EU: Fabrici stiže na Andrićev venac!

UDES NA AUTO-PUTU: Kamion izleteo sa kolovoza, zatvorena jedna traka!

ULICE KAO REKE, SASTAVILI SE NEBO I ZEMLJA: Besneo uragan u Moskvi! (VIDEO)

- Uradili smo prvu ekonomsku analizu neplaćenih poslova i došli do podatka da kada bi se tim poslovima pridodala ekonomska vrednost, žene bi zarađivale 546 evra za njihovo obavljanje. Epidemija korona virusa je dodatno osvetlila koliki teret žene preuzimaju na sebe - od brige o domaćinstvu, do rada u manje plaćenim oblastima kao što su prehrambena i tekstilna industrija, službe socijalne i zdravstvene zaštite, dok ih u najplaćenijim sektorima poput IT industrije ima malo - rekla je ona.

Potpredsednica Vlade dodala je i da razlog za manju aktivnost žena na tržištu rada leži upravo u obavljanju ovih neplaćenih poslova kod kuće.

- Čak 96 odsto žena kao razlog za skraćeno radno vreme navodi brigu o članovima porodice, u odnosu na četiri odsto muškaraca. Teže im je da usklade privatne i poslovne obaveze, a o slobodnom vremenu za sebe da ne govorimo. To su patrijarhalni obrasci koje moramo da menjamo - zaključila je Mihajlovićeva.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti