8°C

Beograd

Photo: tanjug

Izvor: tanjug

SINIŠA MALI: Evo kada stižu povećanja plata (VIDEO)

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas za Tanjug da se Predlog budžeta za 2021.godinu oslanja na dva stuba, jedan je podizanje standarda građana, a drugi povećanje kapitalnih investicija i dostizanje projektovanog rasta od šest odsto.

Mali je podsetio da je Vlada Srbije već usvojila Nacrt budžet na sednici i da se Predlog već nalazi u skupštinskoj proceduri.

- I pored krize sa kovidom idemo sa povećanjem penzija od 5,9 odsto od 1. januara 2021.godine, kao i sa povećanjem minimalne cene rada od 6,6 odsto i uz to imamo smanjenje opterećenja na zarade - istakao je Mali i dodao da će se za zdravstvene radnike od 1. januara 2021.godine plate povećati za pet odsto, a za ostale 3,5 odsto, a zatim će od aprila biti dodatnog povećanja za još 1,5 odsto.

Na taj način se, kaže, povećanja i tražnja za robom i uslugama, čime se podržava i nivo privredne aktivnosti i ostvaruje projektovana stopa rasta od šest odsto. Prema njegovim rečima, kapitalne investicije u Predlogu budžeta za 2021.godinu iznose 330,6 milijardi dinara, što je 5,5 odsto budžeta.

- Pokazalo se da što više država investira u javnu infrastrukturu i kapitalne investicije time se više ohrabruju i privatni investitori da ulažu - rekao je Mali.

Mali je rekao da je u prvih deset meseci 2020.godine bilo 1,9 milijardi evra stranih invesricija, što je preko 60 odsto ukupnih investicija u ceo region Zapadnog Balkana.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar