2°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Novosti.rs

DIREKTOR KLINIČKOG CENTRA SRBIJE: Mesta na intenzivnim negama pune se neverovatnom brzinom

U bolnicama je smešteno blizu 7000 pacijenata. Direktor Kliničkog centra Srbije prof. dr Milika Ašanin kaže da se trend povećanja pregleda u kovid ambulantama u Beogradu povećao za 60 odsto. Ističe da pacijenti stalno pristižu i da je sistem prenapregnut.

Milika Ašanin je  istakao da će se za dve nedelje videti ishodi "crnog petka". 

- Ovih dana preko celog dana ne postoji ni dan ni noć, ni vikend. Pacijenti stalno pristižu, čeka se da se isprazni neki krevet. Situacija i u gradu i u zdravstvenim ustanovama je prenapregnuta. Poslednjih nedelja u kovid ambulantama trend u Beogradu povećava za 60 odsto. Imali smo tokom dana u kovid ambulantama oko 3.500, a sada ih bude i 6.200 - naveo je Ašanin.

Četiri klinike KCS-a su u kovid režimu.

- Sve zdravstvene ustanove su jednistvene, stalno razmenjujemo iskustva. Sve činimo da proširimo kapacitete. Svaki pacijent koji zahteva hospitalno lečenje dobija krevet. Tri klinike sa Infektivnom su u kovid sistemu. Mi smo pre dva dana uspeli da proširimo kapacitete intenzivne nege sa deset kreveta i deset respiratora na Klinici za grudnu hirurgiju. Za nepuna dva sata smo popunili te krevete - kazao je Ašanin.

Ašanini ističe da je blokiran prijem u trijažne ambulante.

- Mi danima pregledamo na Infektivnoj klinici, pregledamo oko 400 pacijenata, tokom noći stotinak. Među njima ima i onih koji nisu možda ni prošli kovid ambulante. Svi oni koji imaju simptome, da idu u kovid ambulante. Molim u kovid ambulantama da te pacijente do kraja obrade, im se uradi dijagnostiika i da se tek onda šalju u prijemno-trijažne centre, inače ćemo imati zastoje - istakao je Ašanin.

U ovom trenutku se, navodi, 280 lekara KCS-a bavi kovid pacijentima i oko 580 medicnskih sestara.

SVE O SPORTU

NEKADAŠNJI GOLMAN ARGENTINE NIJE MOGAO DA ZAUSTAVI SUZE: Pričao o Maradoni pa BRIZNUO U PLAČ (VIDEO)

BOGDANOVIĆ ODLUČIO: Pogledajte koji će broj na dresu nositi Bogdanović u Atlanti (FOTO)

KRALJ BELOG SPORTA OPRAVDAO TITULU: Pogledajte dokaze o Noletovoj surovoj dominaciji

DULE SAVIĆ I ĆURKOVIĆ OTKRIVAJU DETALJE PROVODA SA MARADONOM: Đuskao uz pesmu "Marširala kralja Petra garda!"

- Mi smo uz VMA jedina nekovid zdravstvena ustanova. Primamo sve bolesnike - hitna i urgentna stanja i hronične bolesnike. Morali smo da redukujemo, ali to vršimo planski. Ostavili smo određeni broj termina u Poliklinici da građani i dalje mogu negde da budu pregledani. Ostavili smo 10.000 termina za prve pregleda. U ovom momentu uz ogromne napore ipak uspevamo da zadovoljimo dosta dobro potrebe građana - napomenuo je Ašanin.

Ističe da je bitno da se u danima otvori bonica u Batajnici.

- Ona će organizaciono pripadati KCS-u. Mi smo ponosni na to. Mislim da ćemo kao KCS odgovoriti tom zadatku. Tu će biti veliki broj kreveta u jedinicama intenzivne i poluintenzivne nege. Raspisali smo konkurs za 252 doktora medicine ili specijalista, javilo se oko 400, a raspisali smo konkurs za 1010 medicinskih sestara i tehničara, a javilo se na konkurs oko 300 - zaključio je Ašanin.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar