17°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: telegraf.rs

ANESTEZIOLOG IZ NIŠA: Bez oštrih mera teško ćemo da izdržimo, čekaju nas teški meseci

Prof dr Radmilo Janković, anesteziolog KC Niš rekao je da je situacija sa korona virusom u Nišu malo komplikovanija nego nekoliko dana unazad, da nas čeka nekoliko teških meseci i da "nećemo moći da izdržimo" bez nekih ozbiljnijih i  restriktivnijih mera.

Dr Janković je istakao kako kovid-19 nije nimalo naivna bolest, brojke su neumoljive, što možemo da vidimo po velikim brojevima.

- Ovo je bolest koja razara zdravstveni sistem. Naučili smo da kovid-19 nije samo upala pluća, to je sistemska bolest - dodao je on.

Dr Janković je,  istakao kako nas čekaju teški meseci i da nije dovoljno samo apelovati, i kako je rekao, ne možete nekome ostaviti lični izbor.

 Lični izbor može biti njegov ukoliko on sedi između svoja četiru zida i ne uzgrožava nikoga. Međutim, ukoliko svojim ponašanjem ugrožava one koji se pridržavaju mera već nekoliko meseci, onda mislim da stepen tih ličnih sloboda može biti na neki način ograničen - rekao je on.

ZANIMAĆE VAS

EKIPE HITNE POMOĆI IMALE 127 INTERVENCIJA: 48 transporta kovid pacijenata, hronični bolesnici najviše tražili pomoć

STIŽE ZIMA: Danas hladno i oblačno, a sutra sneg stiže u OVE KRAJEVE

KON PONOVIO: Naš zdravstveni sistem nije pred "pucanjem"

BANKA DUŽNIKU MORA DA VRATI 25 MILIONA: Vraćaju se sve dinarske uplate sa kamatama

Predsednik joj čestitao veliki sportski uspeh: Srbija je uz tebe! Bravo, Staša!

Dr Janković je rekao da "država treba da bude još stožija".

- Čekaju nas teški meseci, mislim da nećemo moći da izdržimo ili ćemo jako teško izdržati samo sa apelima. Ja sam svakako pristalica mnogo ozbiljnijih i mnogo restriktivnijih mera - poručio je on.

On je rekao da je starosna struktura pacijenata obolelih od korona virusa koji su smešteni u KC Niš pomerena ka starijim pacijentima.

- Stariji ljudi to teže podnose i njihov procenat u jedinicama intenzivne nege i u bolnicama je veći u odnosu na mlađe, koji lečenje često sprovode kod kuće u izolaciji i samoizolaciji - rekao je on.

Dr Janković je istakao kako dominantno imaju pacijente starijeg srednjeg životnog doba, to su pacijenti od 45 do 60 godina.

- To je drugačije u odnosu na letnje mesece, kada smo imali dosta mlađih pacijenata - rekao je on.

On je istakao kako su brojke toliko velike, da od ukupnog broja zaraženih možete da očekujete 15 do 20 procenata pacijenata koji će zahtevati hospitalizaciju, pet do 10 procenata onih koji će završiti u jedinicama intenzivne nege i nažalost mortalitet koji ide oko jednog procenata i svakako će biti i veći.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar