11°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: kurir.rs

ĐACI NEKA SE SPREMAJU ZA MATURU: Ružić saopštio da je obrazovni sistem spreman za nastavak školske godine

Posle jednomesečnog raspusta više stotina hiljada osnovaca i srednjoškolaca u ponedeljak kreće u školu.

Ministar prosvete Branko Ružić kaže da je obrazovni sistem spreman i da nije bio mesto gde je dolazilo do transmisije virusa zahvaljujući odgovornosti koju su pokazala deca i nastavno osoblje. Ističe da nema razloga da se mala matura ove godine ne sprovede.

Ružić je naveo da je obrazovni sistem spreman za nastavak školske godine.

NAJVAŽNIJE DANAS:

HOROR U FILADELFIJI: Brutalno ubijen mladić (25) srpskog porekla, ubice snimljene (VIDEO)

DR JOVANOVIĆ OBJAŠNJAVA: Odgovori na 10 najvažnijih pitanja o VAKCINACIJI

DANAS JE SVETI SILVESTER: Svetitelj koji štiti poljoprivrednike, poštuju ga i pravoslavci i katolici

- Sistem je pokazao veliku vitalnost u prethodnom periodu. Naravno da je spreman, pokazao je i adaptibilnost, deca su pokazala visok stepen odgovornosti, nastavno i vannastavno osoblje, iako je bilo prenapregnuto u ovako specifičnim okolnostima, zaista su pokazali ne samo odgovornost, nego i predanost radu - rekao je Ružić.

Naglasio je da obrazovni sistem nije bio mesto gde je dolazilo do transmisije virusa upravo zahvaljujući odgovornost koju su pokazala deca.

- Obrazovni sistem je spreman da, uzprilagođavanje nastavi obrazovno-vaspitni proces - dodao je ministar.

Ukazao je da su na Kriznom štabu zaključili, a na sednici Vlade doneli odluku da drugo polugodište počinje 18. januara u skladu sa modelom iz septembra.

- Mlađi osnovci od prvog do četvrtog razreda će pohađati nastavu svakodnevno u školi u manjim grupama. Stariji osnovci će pohađati naizmenično nastavu neposredno i na daljinu, a srednjoškolci će kombinovano pohađati nastavu, jedne nedelje u školi, druge nedelje na daljinu - objasnio je Ružić.

Govoreći o kritikama iz prvog polugodišta da se krije broj zaraženih predavača, ministar ističe da niko nije krio podatke.

"Deca mogu da očekuju da će male mature biti"

Ne vidim niti jedan razlog da se mala matura ne sprovede, poručio je ministar Ružić dodajući da svakodnevno konsultuju struku.

- To je nešto što jeste sertifikacioni karakter te male mature, potvrda stečenog znanja u osmogodišnjem školavanju. Da li ćemo nijansirati tu malu maturu, to ćemo još odlučiti, ali u svakom slučaju deca mogu da očekuju da će male mature biti - istakao je Ružić.

- Niko nije krio podatke, niti je to bio manir ni Kriznog štaba, ni Instituta za javno zdravlje, ni škola. Mi svakodnevno dobijamo presek. Dobijali smo taj presek i za vreme ovog raspusta. Brojevi su bili fragmentarno mali što ne znači da nije dolazilo do zaražavanja, ali od ukupnog broja zaraženih ti procenti su zanemarljivi - naglašava Ružić.

Kad je reč o procentu zaraženosti dece ministar kaže da je iznosio od 0,05 do 0,08, a što se tiče zaposlenih ni sada ne prelazi jedan procenat.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar