7°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Happy BSC

ANA BRNABIĆ NA HAPPY TV: Imamo milion vakcina, stručnjaci iz Torlaka putuju u Rusiju zbog "Sputnjik V"

Premijerka Ana Brnabić gosti Hepi televizije u "Dobro jutro Srbijo" rekla da je Srbija jedina u svetu koja ima kinesku "Sinofarm" vakcinu, a da nije učestvovala u trećoj fazi kliničkih studija što govori o stepenu prijateljstva sa Kinom.

Ona je kazala da "masovna vakcinacija trenutnu u svetu postoji samo u UAE, Izraelu i Kini", a da je Srbija sledeća. Premijerka je rekla da je Srbija do sada nabavila više od milion vakcina, a da je u pregovorima sa proizvođačima dogovorena isporuka još šest miliona vakcina.

- Vakcina je dostupna za sve. Srbija je jedna od najozbiljnijih zemalja. Uvek smo imali sve lekove koje je preporučivala SZO. Imali smo sve lekove, pitali smo koliko košta, odvajali novac iz budžeta. Mi smo i najviše u svetu pacijenata hospitalizovala. Kako krene upala pluća, odmah sledi hospitalizacija. Prijavili smo se za Kovaks mehanizam, da dobijamo vakcine od EU, sve je plaćeno. Donirali smo 2 miliona evra EU za razvoj vakcine. Nismo se dvoumili oko jednog jedinog dinara kada je zdravlje nacije u pitanju. Sada imamo kod nas 1.054.950 vakcina, od toga smo 100.000 potrošili. Vakcina je dostupna i besplatna. Nikoga ne vraćaju lekari, ko god želi da se vakciniše, to se i dogodi. Ponosna sam danas. Ali danas moram da budem ponosna za to da radim i za sutra. Vakcina se prvo rezerviše, a potom kad stigne sledi registracija. Milion vakcina nije malo, to je veliki broj, pa čak i za Kinu. Da se razumemo, sve smo mi to platili, ali svakako mnogo su nam učinili - rekla je premijerka.

- U ponedeljak treba da dobijemo više od 11.000 vakcina od "Fajzara", važno nam je da se borimo da pokušamo da proizvodimo u Srbiji. Danas stručnjaci iz Torlaka idu u Rusku federaciju da posete proizvodne kapacitete. Ispratiće čitav proizvodni proces i probaćemo da "Sputnjik V" vakcinu proizvodimo kod nas - podvukla je gošća Katarine Korše i Milomira Marića.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar