15°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Tanjug

MINISTARKA MATIĆ NAJAVILA: Biće potpisan sporazum sa Velikom Britanijom

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić kaže da je cilj sporazuma sa Velikom Britanijom, koji uključuje i trgovinske odnose, da se zadrže svi benefiti koji su postojali i pre izlaska te zemlje iz Evropske unije.

VESTI DANA

DANAS SE ISPLAĆUJE MINIMALAC: Evo ko će dobiti 15.450 dinara odmah po uplati

POLUDELO VREME, ALI JAKNE IPAK NE ODLAŽITE: Živa ide gore, dole

AMS S: Oprez na kolovozima, moguća poledica!

Matić je rekla da će sporazum sa Velikom Britanijom biti potpisan, kako je i najavio ministar turizma te zemlje.

Na pitanje zašto se kasni sa potpisivanjem tog sporazuma, ministarka je za RTS podsetila da su pregovori Britanije i EU dugo trajali.

-Jednostavno su takav pregovarač, postavaljaju uslove na dominantan način, to su tipski sporazumi koje su želeli sa svima da potpišu, mi smo želeli da odvojimo trgovinski i deo o saradnji, a oni su želeli sveobuhvatni sporazum. Našli smo kompromis koji je uvek najbolje rešenje-, napominje Matić.

Ministarka je ukazala na to da se Srbija, nakon izlaska Britanije iz EU, našla u poziciji u kojoj su počele da važe druge norme i da se primenjuje drugacija administracija.

To, kako kaže, Srbiji nije odgovaralo, jer je kroz trgovinski deo Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u poslednjih deset godina imala izuzetno povoljne uslove o izvozu i uvozu robe.

-Naš cilj kroz novi sporazum je bio da se zadrže svi ti važeći benefiti koji su postojali i da se kroz bilateralni sporazum preferencijali ostvare koji su postojali i da se nastavi obim trgovinske razmene i saradnje koji je bio Čitavih deset godina i doveo do toga da Srbija sa Britanijom ima veliki suficit-, navodi Matić.

Kaže da je najdominantniji sektor trgovine uslugama, a da je Britanija Srbiji treći partner u svetu (posle SAD i Nemačke) u toj oblasti.

-Pre svega IT sektor, telekomunikacije, finansijske usluge, to je ono što je dominantno u ekonomskim odnosima kada je reč o trgovini uslugama-, rekla je Matić.

Ministarka kaže da je dominatan izvoz iz Srbije smrznutog voća i povrća.

PROČITAJTE JOŠ

MIROVIĆ: Izjava nemačkog ambasadora nije diplomatska

VESNIK TAJNI BOŽJIH: Danas je Sabor Svetog Arhangela Gavrila

DNEVNI HOROSKOP ZA 8.APRIL: Bikovi, emotivna afirmacija u vama pokreće novu snagu

-Pre svega malina bez šećera, marmelade, džemovi, uglavnom prehrambeni proizvodi, organski i sa oznakom porekla, to se jako ceni-, navodi Matić.

Kada je rec o uvozu robe iz Britanije u Srbiju, ministarka kaže da je dominantan uvoz lekova, automobila, sirovina za proizvodnju guma.

-Britanija je 15. po značaju investitor u Srbiji, smatraju da naše tržište ima potencijal u smislu izlaska na treća tržišta, vide mogućnost za dodatna ulaganja, pričali smo i o tome, pre svega u sferi razvoja telekomunikacione infrastrukture, digitalizacije, smatraju da imamo izuzetno dobro edukovanu radnu snagu, visoko kvalifikovanu-, napominje Matić.

Ministarka je rekla da je Srbija i godinu pandemije iskoristila za rast izvoza na nekim tržištima, pre svega u regionu i nekim zemljama EU - Belgiji, Danskoj, Finskoj.

-Ukupan izvoz je doživeo pad od 2,6 odsto u zemlje EU, a EU je imala pad od 9,4 do 11 odsto. Ka našem najvećem spoljnotrgovinskom partneru, Nemačkoj, pad je bio 0,6 odsto što je dobar rezultat u odnosu na to koliko je godina bila teška-, naglašava Matić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar