Izvor:
05.08.2018 u 07:27
0

OBELEŽAVANJE JUBILEJA MANASTIRA MANASIJA: Liturgiju služi patrijarh Irinej!

U srednjovekovnom manastiru Manasija (Resava) kod Despotovca, zadužbini despota Stefana Lazarevića, danas će početi obeležavanje 600 godina od završetka ovog zdanja, za koga stručnjaci tvrde da je vrhunsko ostvarenje srpske arhitekture poznog srednjeg veka.

Liturgijskim sabranjem, u manastirskoj crkvi "Sveta Trojica", početak obeležavanja označiće patrijarh srpski Irinej sa sveštenstvom Resave, saopšteno je iz Skupštine opštine Despotovac.

Manastir Manasija je građen u periodu od 1407. do 1418. godine, a zahvaljujući arheološkim istraživanjima u manastirskoj crkvi 2006. godine je otkriven i grob ktitora despota Stefana Lazarevića.

Arhitekte Zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije ističu da je Manasija "vladarska zadužbina despota Stefana Lazarevića, zamišljena kao manastirska tvrđava sposobna za odbranu, sa jedinstvenim sistemom kula i bedema".

Ima 11 kula, a najmasovnija je "despotova" koja ima pet spratova, sa 15 mašikula, odbrambenih balkona koji su u našoj srednjovekovnoj arhitekturi "retko sačuvani".

U ovom manastiru je bila i čuvena, prepisivačka "Resavska škola".

U manastirskoj crkvi, na 2.000 kvadrata su freske koje spadaju među najznačajnija ostvarenja srpskog slikrastva, a jedna drži svitak na kome piše: "Braćo i oci, ako hoćete da se spasite, volite jedan drugoga".

Na freskama su ličnosti iz Svetog pisma, i nisu predstavljene kao askete i isposnici, izjavila je Tanjugu monahinja, već zdrave i lepo obučene ličnosti iz realnog sveta, a i sam despot, na ktitorskoj fresci, prikazan je u sjaju velikog vladara.

U ovoj crkvi su na freskama i "Sveti ratnici" – retkost u bilo kojoj hrišćanskoj bogomolji.

Manasija je, pre osam godina, na 43. zasedanju Komiteta za svetsku baštinu UNESCO, u Brazilu, uvrštena u preliminarnu listu kulturnih dobra, svetske kulturne baštine.

Blic.rs
Foto: Youtube-printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter