Izvor:
21.09.2018 u 09:19
0

MINISTAR POPOVIĆ: Srbija će postati jedan od najvećih digitalnih habova u celoj Evropi!

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović ocenio je danas da će Srbija otvaranjem industrijskog parka u Borči sa kineskim partnerima postati ne samo regionalni lider već jedan od najvećih digitalnih habova u celoj Evropi.

"To Srbiji koja je preskočila drugu i treću industrijsku revoluciju sada otvara mogućnost da bude direktan učesnik četvrte industrijske revolucije, potpune digitalizacije a najvažnije je da u ovom procesu imate jakog tehnološkog partnera", rekao je Popović.

Digitalizacija i izvanredni politički odnosi sa Kinom doveli su do toga da sada imamo Kineze kao partnere u četvrtoj industrijskoj revoluciji i sa njima zajedno ćemo u Industrijskom parku u Beogradu moći da planiramo budućnost za celu Srbiju, istakao je ministar.

On je rekao da su najvažniji deo posla obavili predsednik Vučić i predsednik Kine Si Ðiping kada su dogovorili izgradnju industrijskog parka pre dve godine.

Prema njegovim rečima, sporazum o izgradnji industrijskog parka sa Kinezima jedan je od najkvalitetnijih u poslednje tri decenije.

Sada će, kako je objasnio, krenuti izrada biznis plana i plana razvoja celog reona koji se prostire na 320 hektara levo od Pupinovog mosta gde će biti izgrađena najmodernija industrijska postrojenja.

Već je više od 50 kineskih kompanija potpisalo protokol o namerama da žele da otvore svoje proizvodne i tehnološke kapacitete, a ono što je najvažnije i razvojne i tehnološko-naučne, kaže Popović.

Jedna od najvećih kineskih kompanija Huavej, kako dodaje, iskazala je zainteresovanost da baš u industrijskom parku u Borči bude njihov razvojni centar za ceo deo južne Evrope.

Jedan od najvećih problema Srbije je, ukazuje, odlazak naših najboljih inženjera u inostranstvo koji se zaposljavaju u najvećim svetskim gigantima kao što su Gugl, Epl, Majkrosoft.

Vlada Srbije, dodaje, dosta ulaže u inovacije i inovacionu infrastrukturu mnogi se i vraćaju, otvaraju svoje kompanije, zapošljavaju nove radnike.

Popović ističe da će otvaranje industrijsko tehnološkog parka u Borči sa najvećim tehnološkim kompanijama, ne samo kineskim, omogućiti da naši intženjeri ne moraju da idu u inostranstvo nego da rade ovde u Srbiji.

Otvaranje novih radnih mesta u industrijskom parku u Beogradu doprineće preko 1,5 posto BDP u narednih pet do sedam godina ali ono što je najvažnije mi time preskačemo pukotinu koja je, kako je objasnio, poznata u svetu kao "dolina mrtvih" kada industrija ne prati tehnološki razvoj, i tehnološke revolucije omogućavaju da se to preskoči.

Srbija bi, kaže, i sama mogla da razvija takav park ali da bi to trajalo decenijama. Zbog toga je, kako je dodao, izuzetno važno što je najveći tehnološki lider i druga ekonomska sila sveta odabrala baš Srbiju za strateškog partnera u Evropi.

"Osnova koja je pstavljena prvim susretom predsednika Vučcića i Sija dala je zamajac celom ovom procesu", rekao je Popović i dodao da Srbija ima sada fantastičan potencijal za budućnost.

On je ukazao i na izvanredne političke odnose Srbije i Kine koja podržava naš teritorijalni integritet u potpunosti.

Popović je dodao i da su start-ap centri izvanredan potencijal Srbije i da se radi na otvaranju takvih regionalnih centara kako bi se promovisalo inovativno preduzetništvo kod mladih u celoj Srbiji.

Izvor: Tanjug
Foto: Happy.tv

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter