Izvor:
21.09.2018 u 12:26
0

MALI: Pojednostavljenje kontrole prilikom carinjenja i smanjenja formalnosti!

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da se Predlogom zakona o potvrđivanju Dodatnog protokola 5 pojednostavljuju postupci carinske i granične kontrole i podstiče trgovina u regionu.

Mali je u Skupštini Srbije obrazlažući predloženi zakon kazao da su se članice CEFTA dogovorile da se odluka promenjuje od 1. jula 2019. godine.

Prema njegovim rečima, ključna rešenja Dodatnog protokola 5 jesu pojednostavljenje kontrole prilikom carinjenja i smanjenja formalnosti, kao i smanjenje broja izvršenih kontrola na osnovu upravljanja i analize rizika.

Među rešenjima su i ujednačavanje zahteva u vezi s carinskom dokumentacijom, razmena podataka koja će se obavljati elektronskim putem, a u razmenu podataka pored carinskih, uključeni su, rekao je ministar, i drugi inspekcijski organi.

Ministar je, predstavljajući Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora između Vlade Srbije i Vlade San Marina o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanja poreske evazije u odnosu na poreze na dohodak, rekao da taj zakon predstavlja značajan doprinos unapređenju saradnje i da stimuliše ulaganja u oba smera.

On je dodao da se ugovorom otklanja problem dvostrukog oporezivanja fizičkih i pravnih lica i da se obezbeđuje saradnja poreskih administracija.

Pocetak primene predloženog zakona se ocekuje od 1. januara 2019 nakon potvrđivanja u parlamentima Srbije i San Marina.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter