Izvor:
22.09.2018 u 11:42
0

GOJKOVIĆ: Važno da se neguje sećanje na jednu od najvećih akcija spasavanja savezničkih pilota!

Predsednica Skupštine Maja Gojković prisustvovala je obeležavanju 74. godišnjice Operacije "Halijard" u Pranjanima, u opštini Gornji Milanovac, i tom prilikom istakla da je važno da se neguje sećanje na jednu od najvećih akcija spasavanja savezničkih pilota u Drugom svetskom ratu.

"To je istovremeno priča o solidarnosti, žrtvovanju i prijateljstvu nastalom u najtežim trenucima stradanja i zajedničke borbe za slobodu“, rekla je Gojkovićeva i napomenula da zahvaljujući junacima ove dramatične priče, koja se odvijala u sklopu velike i duge borbe za slobodu i koja je odnela nebrojeno mnogo žrtava, ova akcija ipak nije zaboravljena ni ovde u Srbiji, ni i u SAD.

Kako se navodi u saopštenju iz Skupštine Srbije, ona je ukazala da je narod ovog kraja, uprkos stalnoj pretnji od neprijatelja i teškoj oskudici, nesebično skrivao, negovao i hranio savezničke pilote, a na kraju sagradioi pistu kako bi im se omogućila evakuacija, čime je izgrađen i most prijateljstva između srpskog i američkog naroda.

"Heroizam i zajedničke žrtve naših predaka, kao što je ova u Pranjanima, čine neraskidivi deo srpske i američke istorije", rekla je Maja Gojković i istakla da upravo ove svetle stranice zajedničke prošlosti, borbe i savezništva u Prvom i Drugom svetskom ratu, predstavljaju snažan temelj za izgradnju srpsko-američkih odnosa danas, za dalje jačanje poverenja i boljeg međusobnog razumevanja.

Maja Gojković položila je u Pranjanima venac sa ambasadorom SAD Kajlom Skotom, princom Aleksandarom Karađorđevićem, ambasadorkom Kanade Keti Čabom i generalom Duškom Žarkovićem, nakon čega su posetili Osnovnu školu "Ivo Andruć" i tom prilikom, u organizaciji ambasade SAD, dodelili stipendije učenicima za eseje na temu Operacija "Halijard", dodaje se u saopštenju.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/Tanjug INFO‏

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter