Izvor:
22.09.2018 u 14:44
0

MINISTAR PROSVETE U ČAČKU: Zalažem se da srednje obrazovanje bude obavezno!

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je danas u Čačku da se zalaže za uvođenje obaveznog srednjeg obrazovanja u Srbiji.

Šarčević je danas u Čačku otvorio novi Dom učenika čija izgradnja je koštala oko dva miliona evra, a koje su finansirali Vlada Srbije i lokalna samouprava Čačka.

On je rekao da već 85 odsto dece u Srbiji pohađa srednju školu, ali da postoje i određene populacije koje treba uključiti u srednjoškolsko obrazovanje.

Povodom zahteva da se studentima koji dugo studiraju omogući završetak studija, Šarčević je kazao da nema ništa protiv toga da neko studira 20 ili 30 godina.

"Tu postoji tehnički problem, jer ne može po istom nastavnom planu i programu jer ne postoji više taj predmet. Ovo je sad neki zadnji trzaj da je to još izvodljivo. Ali tu postoji i problem socijalne prirode, ti ljudi moraju da pređu na bolonjski model, da polažu diferencijalne ispite i da plate to dodatno", objasnio je Šarčević.

On je ocenio da je glavni problem kod visokog obrazovanja što je finaniranje rešeno uredbama i što "u centru priče nije student", pa se zato danas naplaćuje "sve i svašta". "Ali ne zameram to fakultetima jer država u jednom trenutku nije imala sredstva da omogući fakultetima sve troškove nego je prepuštala da oni naplaćuju i sada nemate uvid", rekao je Šarčević.

On je dodao da uvođenje menadžera na visokoškolskim ustanovama nije nikakva kontrola države, jer kako je objasnio "imate bahate visoke škole koje sebi daju pravo da naplaćuju koliko hoće, onda se pitate a čije su to pare".

Na pitanje o sprečavanju vršnjačkog nasilja u školama, Šarčević je rekao da Ministarstvo ima tim koji se bavi borbom protiv nasilja u školama, koji odmah dolazi u školu u kojoj je prijavljeno nasilje.

Dodao je da su uvedeni SOS telefoni u Ministarstvu, kažnjavanje roditelja zbog neopravdanih izostanaka učenika i da se zapošljavaju novi psiholozi i pedagozi. Šarčević je rekao da je šest direktora smenjeno zbog nepostupanja po protokolu o nasilju, a da je poslednji primer predškolska ustanova u Smederevu gde je čitav Školski odbor smenjen.

Kako je napomenuo, rešeni su najnoviji problemi vršnjačkog nasilja u školama u Zemunu i u Kraljevu, još uvek nije detlajno upoznat sa problemom u školi u Subotici.

Po njegovom mišljenju, mora postojati bolja saradnja škole sa porodicama i sa centrima za socijalni rad, a "negde se moraju u rešavanje problema uključiti i zdravstvene ustanove jer kada je dete u velikoj meri sklono nasilju onda moraju da se uključe i psihijatri".

Kurir.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter