Izvor:
28.09.2018 u 18:06
0

TVINING PROJEKAT Rebić: Uspešno se borimo protiv trgovine ljudima!

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je danas da je policija od početka godine podnela 17 krivičnih prijava protiv 34 osobe osumnjičene da su počinile krivično delo trgovina ljudima i identifikovala 20 žrtava ovog krivičnog dela.

U svim policijskim upravama u Srbiji formirali smo u martu ove godine policijske timove za suzbijanje trgovine ljudima. Njihov zadatak je da proaktivnim pristupom, u saradnji sa nadležnim tužilaštvima, doprinesu većoj efikasnosti u procesuiranju osumnjičenih i otkrivanju krivičnih dela trgovine ljudima“, rekao je Rebić na otvaranju tvining projekta „Podrška jačanju borbe protiv trgovine ljudima“ iz programa IPA 2014.

Direktor policije je istakao da tvining projekat, koji se sprovodi uz podršku EU i u čijoj realizaciji su partneri ministarstva unutrašnjih poslova Austrije i Slovenije, treba da unapredi koordinaciju relevantnih institucija u borbi protiv trgovine ljudima, kao i međunarodnu saradnju.

Svrha ovog projekta je da se kroz jačanje kapaciteta Ministarstva unutrašnjih poslova i proaktivan pristup poveća efikasnost u otkrivanju slučajeva trgovine ljudima, preventivno deluje i da se žrtve zaštite još u fazi vrbovanja. Projekat će doprineti i ispunjenju kriterijuma za pristupanje Srbije Evropskoj uniji i sprovođenju akcionih planova za poglavlja 23 i 24, kroz jačanje kapaciteta relevantnih institucija za borbu protiv svih oblika trgovine ljudima i zaštite žrtava u skladu sa najboljom praksom Evropske unije“ rekao je Rebić.

Zamenik šefa delegacije EU u Beogradu Mateja Norčić Štamcar istakla je da je trgovina ljudima ozbiljan oblik organizovanog kriminala i dodala da je ovaj projekat važan za Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji.

Za uspešnu borbu protiv trgovine ljudima neophodno je intenzivirati istrage, zaštititi žrtve, omogućiti sredstva koja će pomoći žrtvama i uspostaviti sigurne kuće za njihovu zaštitu i hitan prijem“ rekla je ona.

Generalni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije Peter Goldgruber istakao je da je region Jugoistočne Evrope od strateškog značaja za Austriju.

Zemlje ove regije susreću sa istim izazovima u oblasti unutrašnjih bezbednosti kao i Austrija. Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije ima dugogodišnju uspešnu saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije, a primer te dobre saradnje su i zajednički istražni timovi koji su postali rutina“, rekao je Goldgruber i dodao da će Austrija nastaviti da pruža podršku Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji.

Generalni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Slovenije Sandi Čurin ukazao je da je saradnja država regiona važna za unapređenje bezbednosti Jugoistočne Evrope.

Poglavlja 23 i 24 su veliki izazovi na putu ka Evropskoj uniji i Slovenija će nastaviti da pruža podršku Srbiji na tom putu, kroz ekspertsku i svaku drugu vrstu pomoći“, rekao je Čurin.

Alo.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter