Izvor:
05.09.2016 u 13:23
0

STEFANOVIĆ UVERAVA: „Srbija će nastaviti da bude dobar domaćin, ali NEĆE DOZVOLITI MIGRANTIMA…“

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da će Srbija nastaviti da bude dobar domaćin migrantima, ali da im neće dozvoliti da ugrožavaju bezbednost građana i krše zakon. Stefanović je, prilikom posete Šidu, gde se trenutno nalazi oko 1.400 migranata, a zabeleženo je nekoliko krađa i tuča čiji su vinovnici bili migranti, poručio da građani moraju da se osećaju bezbedno i sigurno i da gostoprimstvo ne znači da se "ljudima može upadati u dvorišta i pljačkati".

Ministar je rekao da se u Šidu dogodilo više pljački i krađa u radnjama koje su počinili migranti, da je prijavljena i jedna tuča koja je, navodi, završena ubodem nožem, te da su migranti upadali u dvorišta građana i krali imovinu, ali je naglasio da je policija te slučajeve rešila. Navodeći da je Šid opština sa najmanjim stepenom kriminaliteta u Sremu i sa jednim od najmanjih u Srbiji, Stefanović je rekao da je u poslednjih nekoliko meseci u toj opštini povećan broj migranata, pa je bilo i više krivičnih i prekršajnih dela.

To je rešeno brzom intervencijom policije, koja će nastaviti da se pristojno i humano ponaša prema migrantima, ali ni migrantima ni bilo kojoj drugoj društvenoj grupi neće dozvoliti da ugrožava bezbednost građana, krši zakon i da se ponaša na način koji izaziva strah kod građana – rekao je Stefanović.

On je rekao da je u poslednjih 48 sati u Šidu sprovedena opsežnija policijska akcija u kojoj su dve osobe, koje nemaju prijavu boravka u Srbiji, privedena sudiji za prekršaje, dok su pojedini migranti odvedeni u centre za prihvat stranaca. Ministar je rekao da je sa predstavnicima policijske uprave u Šidu pre svega razgovarao o migrantskoj krizi i bezbednosti građana. Istakao da je zadatak Srbije da zajedno sa EU pokuša da pronađe rešenje za migrantsku krizu i da sarađujući sa EU, pronađe način da se migrantima izađe u susret da dođu do destinacija koje žele. Stefanović je naglasio da Evropa, ukoliko ne želi da primi migrante i misli da oni ne treba da dođu u EU, mora to i da kaže i da Srbiji pokaže kako dalje da postupa u procesu njihove readmisije i kako da ih vrati u zemlje porekla.

Mi ne želimo da budemo kolateralna šteta bilo koje odluke i želimo da budemo deo globalnog rešenja. Evropa mora da kaze šta će da radi, jer mi ovim ljudima dugujemo odgovore da li će u Srbiji ostati neko duže vreme, da li će moći da planiraju drugu rutu ili treba da planiraju kako da se vrate u svoju domovinu – rekao je Stefanović.

Rekao je da EU mora da odgovor jer su, kako je naveo, migranti u Srbiju i došli iz zemalja EU, odnosno iz Grčke preko Makedonije i iz Turske preko Bugarske. On je najavio da će sutra premijer Aleksandar Vučić sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Beogradu razgovarati upravo o migrantima.

Tanjug
Foto: mup.gov.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter