ANA BRNABIĆ NA VEB SAMITU U LISABONU: Inovacije i IT su razvojna šansa Srbije!

 

Premijerka Ana Brnabić, koja učestvuje na Veb samitu u Lisabonu, razgovarala je sa novinarom nemačkog ARD Markusom Prajsom o izazovima i rezultatima koje je Srbija postigla u oblasti razvoja tehnoloških i kreativnih industrija i potencijalima novih tehnologija za ekonomski razvoj.

Brnabić je učestvovala na takozvanom intervjuu na sceni sa Prajsom, istakavši da su digitalizacija i obrazovanje ključni prioriteti Vlade koju vodi.

- Četvrta industrijska revolucija daje nam šansu za iskorak koju moramo da iskoristimo - naglasila je premijerka.

Srbija je već sada prepoznata kao jedan od lidera u digitalizaciji.

- Tri su ključna stuba digitalizavcije, i to su eUprava, obrazovanje i ekonomija -  naglasila je premijerka.

Ona je posebno istakla da je najvažnija trasformacija iz ekonomije koja se zasniva na investicijama u ekonomiju zasnovanu na inovacijama, znanju, preduzetništvu, istraživanju i razvoju. Govoreći o najvažnijim rezultatima u oblasti digitalizacije i IT, predsednica Vlade izdvojila je uvođenje programiranja kao obaveznog predmeta, obezbeđivanje interneta u osnovnim školama širom Srbije i opremanje škola IT opremom, kao i pilot projekat uvođenja digitalnih nastavnih materijala. Takođe, među najvažnijim rezultatima izdvojila je povećanje broja IT odeljenja u srednjim školama i povećanje broja studenata na IT smerovima na fakultetima, izdvajanje od oko 100 miliona evra za inovacionu infrastrukturu, prekvalifikacije u oblasti IT i digitalnih veština, stvaranje baze za potpunu elektronsku upravu i planirane poreske olakšice za istraživanje i razvoj, kao i inovacije.
 Brnabić je istakla da Srbija ima mnogo manje izražen problem sa odlaskom mladih i obrazovanih ljudi iz zemlje nego ranije, jer ova Vlada vodi računa o potrebama mladih. 

- Srbija je zemlja koja se ponosi kompanijama kao što su Nordeus i Seven Bridžis, i zemlja koja ima vodeći evropski centar izvrsnosti u oblasti digitalne poljoprivrede - novosadski Biosens. To su sve uspesi mladih inovatora i talentovanih preduzetnika, koji su imali hrabrost i jasnu viziju i Vlada Srbije će takve ideje uvek podržati -  istakla je premijerka.

Takođe je rekla kako bi Srbija do kraja godine trebalo da postane članica CERN-a, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

U zaključku razgovora sa Prajsom, govoreći o političkim temama, premijerka je rekla da je za Srbiju ključno rešavanje pitanja Kosova i Metohije.
 - Predsednik Aleksandar Vučić je pokrenuo dijalog i Srbija je posvećena pronalasku kompromisnog rešenja u dijalogu sa Prištinom. Važna nam je stabilnost u regionu i u interesu Srbije je rešavanje kosovskog pitanja. Time pokazujemo odgovornost prema budućim generacijama -  rekla je predsednica Vlade.

Brnabić je istakla da je članstvo u EU strateški cilj naše zemlje.

- Mi delimo evropske vrednosti i posvećeni smo našem evropskom putu“, istakla je Brnabić i naglasila da je fokus i suštinu u reformama, koje pre svega doprinose boljem kvalitetu života svih građana Srbije a da će članstvo u EU doći kao rezultat tih reformi. Ne opterećujemo se datumima i rokovima. Ono što je važno to je moderna ekonomija koja znači i jaku Srbiju, dalja digitalizacija javne uprave i konkurentnija privreda - zaključila je premijerka.

 

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/dwnews‏Verified account

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
09:00 Bolja zemlja
10:45 TOP SHOP
11:00 Prelo u našem sokaku
11:55 Vesti
12:05 Prelo u našem sokaku
12:55 Vesti
13:00 Prelo u našem sokaku
14:00 Vesti
14:05 Parovi - Nedeljni ručak
15:00 Vesti
15:50 Parovi - Nedeljni ručak
17:30 Telemaster
18:25 Glamur
19:00 Ella Ella Show
21:00 Parovi - Izbacivanje
02:30 Parovi - Live