Izvor:
14.12.2018 u 07:50
0

KONFERENCIJA „SVET U 2019“: Srbija potpisala ugovore o investicijama za više od 500 miliona evra!

Svečanom večerom u hotelu Hilton sinoć je u Beogradu završena jednodnevna Konferencija "The Economist: Svet u 2019." na kojoj se diskutovalo o rezultatima 2018. godine i predviđanjima razvoja u 2019.

Konferencija je održana u Domu narodne skupštine Srbije, sedmi put zaredom, u organizaciji kompanije „Color Media Communications".

Pred početak svečane večere, na panel sesiji "Srbija u 2019" govorili su šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i direktorka kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre.

Negre je istakla da je EIB Zadovoljna godinom koju ostavljamo iza nas, jer je u toku 2018. godine samo u Srbiji, EIB Grupa je potpisala ugovore za investicije u vrednosti više od 500 miliona evra, što je najveći iznos od 2011. godine.

"EIB i Vlada Srbije rade na kapitalnim infrastrukturnim projektima, ali mi pomažemo i privatni sektor. U godini za nama, naša grupacija je opredelila više od 300 miliona evra za pomoć malim i srednjim preduzećima", navela je Negre.

Time je kako je rekla , EIB pomogla i poslovanje preduzetnicima sa inovacijama, ali i omogućila zapošljavanje 40.000 radnika.

Fabrici je poručio da je budućnost Zapadnog Balkana u EU, te naveo da je ova godina bila veoma važna za EU kada su u pitanju zakonski propisi, a da je pred Srbijom, kao i drugim državama regiona puno izazova na putu ka EU.

Kako je rekao, predviđanja u ekonomskoj sferi za 2019. ostavlja ekonomskim stručnjacima, ali smatra da Srbija mora da ostane na pravom putu ka EU, jer je već duboko "u sistemu".

Moderator sesije bila je šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević, a večeri su prisustvovali istaknuti predstavinici srpske privrede, međunarodnih kompanija, sveta privatnog biznisa.

Najviši državni funkcioneri, predstavnici vlade Vojvodine, ambasadori, ekonomisti i vodeći privrednici iz Srbije i regiona razgovarali su ranije danas u Domu Narodne skupštine o "skoru" odlazeće 2018. godine i predviđanjima razvoja u 2019.

Na skupu u Domu Narodne skupštine su pored ostalih govorili predsednica Skupštine Maja Gojković, ministri Zoran Ðorđević i Aleksandar Vulin.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/printscreen/@ReporterNS

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter