Izvor:
18.12.2018 u 11:34
0

SRBI SE MAHOM OPIJAJU OD NELEGALNOG PIĆA: 80 odsto je alarmantan podatak pokazuje da je siva ekonomija gorući problem u industriji alkoholnih pića!

Gotovo 80 odsto prometa alkoholnih pića u Srbiji čini nelegalna trgovina, zbog čega država gubi desetine, ako ne i stotinu miliona evra godinšnje, kažu u Grupaciji uvoznika i distibutera alkoholnih pića. Taj alarmantan podataka pokazuje da je siva ekonomija gorući problem u industriji alkoholnih pića, kaže predsednik Grupacije uvoznika i distibutera alkoholnih pića u Privrednoj komori Srbije Miloš Ilić.

"Naša odgovornost je u ovom segmentu jako velika zato što nelegalni promet alkoholnim pićima značajno ugrožava i život i zdravlje potrošača", rekao je Ilić koji je danas učestvovao na okruglom stolu u Privrednoj komori Srbije "Zajedno protiv sive ekonomije" na kome su bili i predstavnici proizvođača.

Naveo je da su udružanja distributera i proizvođača pripremila hodogram, odnosno plan aktivnosti inspekcijskih službi u borbi protiv sive ekonomije u oblasti alkohola.

"Sledimo dobru praksu hodograma u industriji duvana, tekstila kao i u industriji kafe i želimo da i naš hodogram postane deo nacionalnog plana za borbu protiv sive ekonomije", kaže Ilić i dodaje da doprinos države treba da bude u dodatnom angazmanu inspektora, njihovoj edukaciji i opremi.

Smatra da su gubici države zbog sive ekonomije u oblasti alkohola znatno veći nego što bi bila investicija u dodatne službenike u inspekcijama.

Predsednik Grupacije proizvođača jakih alkoholnih pića u PKS Ivan Urošević upozorio je da su podaci alarmantni u poslednjih 10 godina, te da registrovani proizvođači rakije sve manje imaju snage u borbi protiv sive ekonomije.

"Moraju neke stvari da se promene, inače naš nacionalni proizvod je u velikom problemu. Sve je manje proizvođača koji imaju snage da se ozbiljno bave ovom proizvodnjom, a to se automatski odražava i na sam kvalitet proizvoda" – kaže Urošević.

Istakao je da je važno znati šta se nalazi u prometu i šta kroz ugostiteljske objekte i kroz nelegalnu prodaju završava na našim trpezama, s ozbirom da je piće takođe prehrambeni proizvod i da je u njegovom slučaju Zakon o bezbednosti hrane takođe jedan od krovnih zakona.

S obzirom da često svi kažemo, dodaje Urošević, da je rakija naš nacionalni proizvod, krajnje je vreme da se tako prema njemu i ophodimo.

"Rakija je jedan od retkih proizvoda koji niko ne može da falsifikuje pa čak ni Kinezi, s obzirom da se radi o proizvodu od voća sa našeg terena i ima svoje specifičnosti. Mislim da je ovo prozvod koji treba mi sami da cenimo mnogo više i da se bavimo njime", kaže Urošević.

Izvor: Kurir
Foto: Arhiva, wikimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter