Izvor:
15.09.2016 u 16:26
0

PUNO KOŠTA: Ulaz u EVROPU naplaćivaće nam TROSTRUKO VIŠE OD NAJAVLJENE CIFRE!

U okviru budućeg sistema registracije putnika Evropske unije (EU) mogao bi se naći i iznos od 50 evra za odobravanje putovanja, koji bi plaćali građani zemalja koje nisu u EU, a nisu im potrebne vize za putovanja u Šengen zoni.

Građani iz zemalja kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja za ulazak u EU uskoro bi mogli plaćati 50 evra prilikom ulaska u neku od zemalja Unije, ukoliko se u praksi počne sprovoditi plan o budućem sistemu registracije putnika. Ideja za uvođenje takse građanima zemalja koje nisu članice EU pojavila se nedavno, a zagovornici te ideje ističu kako će se poboljšati sigurnost, ali i uvećati budžet, što je bitna stavka u trenutku kada zemlje EU prolaze kroz finansijsku krizu.

Predviđanja su da će EU godišnje zaraditi dve milijarde evra. Ipak, s obzirom na to da tačne tarife još nisu definitivno utvrđene, mnogi smatraju da će zarada biti još veća.

Detalji projekta mehanizma za registraciju putnika u EU (ETIAS) neće biti poznati pre novembra, kada se očekuje da Evropska komisija uputi zvaničan predlog tog projekta, rekla je izvestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju s Kosovom Tanja Fajon.

Fajon, koja je 2009. godine, u vreme ukidanja viza za Srbiju, bila izvestilac EP za Zapadni Balkan to je rekla za "Politiku" odgovarajući na pitanje da li se u sklopu ETIAS-a može očekivati uvođenje taksi za naše građane pri prelasku granica EU. Fajon podseća da ideja o ETIAS-u postoji već neko vreme, "mada konkretni koraci u cilju njene realizacije još nisu bili napravljeni". Ona ukazuje da bi ovaj sistem, po uzoru na identičnu praksu u SAD, podrazumevao registraciju onih koji ulaze na područje Šengen zone, a pri tom im nisu potrebne vize.

Govorimo o sistemu koji bi unapred omogućio sakupljanje podataka o putnicima koji ulaze u države šengenske zone, a glavni razlog za to je bezbednosne prirode – objašnja Fajon beogradskom listu.

Ona dodaje da eventualno uvođenje ovakvog sistema svakako otvara pitanja i dileme vezene za troškove, naročito za one koji dolaze iz siromašnijih država, kao i dupliranje rezutata predviđenih nekim drugim merama poput predloga o "pametnim granicama".

Međutim, o primerenosti i oceni ETIAS-a konkretno ćemo moći da govorimo tek posle zvaničnog predstavljanja predloga – zaključuje Fajon.

Danima se spekuliše da će građanima država koje nisu u EU, a nisu im potrebne vize za šsengensku zonu, biti naplaćivana taksa, o čijem se iznosu licitira u vrednostima od 13 do 50 evra, što bi mogla biti odredba ETIAS-a, čije uvođenje i drugi evropski zvaničnici argumentuju bezbednosnim razlozima, navodi "Politika".

Klix.ba/Tanjug
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter