Izvor:
17.09.2016 u 13:22
0

VERNICI SLAVE SVETOG VAVILU: Ovog sveca su OKOVALI I MUČILI VATROM da se odrekne vere!

Vernici danas slave Svetog sveštenomučenik Vavilu, koji je bio patrijarh antiohijski i sveg Istoka u periodu od (237-253). U pravoslavnoj crkvi se pominje kao sveti mučenik, koji je stradao od progona na cara Decija Trajana.

Prema žitiju, on je tokom trajanja jednog paganskog praznikasprečio Antiohijskog cara Numerijana da uđe u hrišćanski Hram tokom Liturgija koju je služio. Nakon toga car je naredio da se crkva u kojoj je služena liturgija spali a Vavila je uhapšen. Na saslušanju je otvoreno priznao da je hrišćanin. Vavilu su zbog toga okovali i tako okovanog vozili po gradu primiravajući ga da se pokloni paganskim božanstvima i odrekne vere u Isusa Hrista.Bio u pratnji svojih učenika – tri brata starosti 12, 9 i 7 godina. I oni su bili prisiljeni da se poklone idolima. Pošto su to odbili kao i Vavila zajedno su obešeni o drvo i bili mučeni vatrom. Videći istrajnost hrišćana, car je naredio da im se odseku glave.

Vavila je sahranjen zajedno sa svojim učenicima.

Pravoslavna crkva proslavlja svetog Vavilu 17. septembra po gregorijanskom kalendaru.

HappyTv.rs
Foto: Wikipedia/Testus

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter