VANREDNA SITUACIJA NA SNAZI: Evakuisano 10 osoba! Putari na terenu 24 časa!

Zbog snega koji je neprekidno padao dva dana, vanredna situacija na snazi je u Novoj Varoši, Lučanima, Raški, Ivanjici, Kraljevu, Arilju i Požegi. Evakuisano deset osoba. Iz "Puteva Srbije" saopštavaju da se saobraćaj na državnim putevima u zemlji odvija otežano i da je 1.800 putara sa svim raspoloživim mašinama i kamionima za posipanje i čišćenje snega na terenu 24 časa. Apeluju da se bez preke potrebe ne kreće na put.

12.37 – Proglašena vanredna situacija i u opštini Požega

11.57 –  U ugroženim područjima do sada evakuisano 10 osoba, saopštio načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

10.32 – Muškarac poginuo na auto-putu Novi Sad – Subotica, kada je kamion u kojem se nalazio sleteo s puta.

Najviše snega palo je u regionima Nove Varoši, Prijepolja, Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Ivanjice, zbog čega je na ovim putevima odvijanje saobraćaja i najteže.

Obilne snežne padavine, praćene olujnim snežnim nanosima, koje su u prethodnih par dana zahvatile opštinu Raška, dovele su do otežanog saobraćaja, uz česte prekide i zastoje na čitavoj teritoriji opštine.

Više od desetak sela je potpuno ili delimično odsečeno od ostatka opštine, a u većini seoskih škola je potpuno obustavljena nastava, dok je u matičnim školama zabeleženo povećano odsustvo učenika. Naročito su pogođena sela Gnjilica, Plešin, Crna Glava.

Visina snežnog pokrivača iznosi od 50 do 100 centimetara, a probleme prave i smetovi koji na obroncima Golije i Kopaonika prelaze dva metra, navedeno je na sajtu opštine. Hitna služba je na nekolicinu intervencija morala u pratnji vatrogasaca ili spasilaca terenskim vozilom.

Lučanima sneg pada neprekidno već četiri dana. Iako je sva raspoloživa mehanizacija na terenu, to nije dovoljno da se priđe svim udaljenim selima u planinskim krajevima, kaže načelnik Štaba za vanredne situacije Zoran Vučićević.

Putevi prvog i drugog prioriteta su pročišćeni. Međutim, kada su u pitanju nekategorisani putevi, naročito u mesnim zajednicama u planinskim krajevima, stanje je veoma teško. Sneg je viši od 60 centimetara, a vetar je stvorio nanose od jednog do jednog i po metra. Opština se obratila Vladi Srbije za pomoć od deset tona naftnih derivata.

RTS-u je potvrđeno da je vanredna situacija proglašena i u opštini Ivanjica.

Na sajtu opštine stoji da je Jedinica za delovanje u nesrećama Crvenog krsta Ivanjica svakodnevno na terenu.

U toku jučerašnjeg dana je pomoć dopremljena do šest domaćinstava. U seoskom području usled niskih temperatura u pojedinim domaćinstvima došlo je do zaleđivanja vodovodnih cevi, dok neka samohrana staračka domaćinstva nisu u mogućnosti da dođu do ogreva pa su im članovi tima Crvenog krsta pomogli da se očiste prilazi do drva.

Novom Pazaru je danas situacija povoljnija nego prethodnih dana. Kako javlja reporter RTS-a, gradska čistoća je angažovala mehanizaciju i ljudstvo za čišćenje vozila prvog prioriteta, a problem su ulice drugog prioriteta. Padavine su otežavale čišćenje. 

Nadležni kažu da imaju dovoljnu količinu soli i pozivaju građane da pomognu tako što će očistiti prilaze u trotoare ispred svojih objekata. 

Putevi ka Sjenici, Tutinu i Kraljevu su prohodni, a na prilazima Kopaoniku obavezna je upotreba lanaca 

Danas je proglašena i vanredna situacija u Kraljevu, rekao je za RTS predsednik opštine Predrag Terzić. 

Na terenu su sve raspoložive ekipe koje su u službi Sektora za vanredne situacije. Radi se na čišćenju prilaza i saobraćajnica, posebno na teritoriji Rudna, Studenice i Bzovika. 

Nepristupačni su putevi ka Gokčanici, gde od jutros ne radi ni škola, kao ni u Vitkovcu, Zakuti i Milavčićima. U još nekoliko mesta nastava se odvija skraćeno. 

U tom kraju su uglavnom staračka domaćinstva, tako da će Crveni krst i zdravstvene ekipe krenuti u njihov obilazak. Prilaz planini Goč je neprohodan. U samom gradu sneg neprekidno pada a sobraćaj je usporen.  

Dopisnik RTS-a javlja da je vanredna situacija proglašena i u Arilju. Sneg je u višim delovima te opštine dostigao 80 centimetara.

U saopštenju opštinskog Štaba za vanredne situacije se navodi da su razlozi za proglašenje vanredne situacije neprohodnost državnih, opštinskih i zaseočkih puteva, što je prouzrokovalo odsečenost domaćinstava, nemogućnost nastave u seoskim školama i otežano snabdevanje lektričnom energijom. Ekipe i vozila Hitne pomoći su na terenu. Apeluje se na građane da očiste sneg ispred svojih radnji i domaćinstava.

Nakon toga i opština Požega proglasila je vanrednu situaciju zbog snega koji neprekidno pada danima i zbog problema koje je doneo. 

Situacija na području Pomoravskog okruga, uprkos snegu koji pada od juče sa manjim i jačim intenzitetom, je stabilna. Snabdevanje strujom, gasom, vodom i toplotnom energijom je uredno, a zimska služba je bila celu noć na terenu. Svi glavni putni pravci su prohodni.

Najviše snega je palo u opštini Rekovac, a najteža situacija je u selima Beočić, Sekurič, Šiljevica i Šljivica.

Sinoć je u saobraćajnoj nesreći na auto-putu kod Jagodine povređeno dvoje državljana Bugarske koji su primljeni u bolnicu i nisu životno ugroženi.  

Sneg je juče padao i na teritoriji Beograda. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da sve gradske službe rade danonoćno, da javni prevoz u Beogradu normalno funkcioniše, a da se, ako se i pojavi neki problem, on rešava u hodu.

Visina snega u Beogradu, prema zvaničnim podacima RHMZ-a, jeste 15 centimetara. Ekipe Zimske službe "Beograd-puta" su na terenu, i dalje su u četvrtom stepenu pripravnosti. Angažovana su 192 vozila sa 195 radnika, javlja reporter RTS-a.

POmoćnik ministra i načelnik Sektora za vanredne situacije PredragMarić je rekao da su sve raspoložive ekipe na terneu i da će pripadnici Sektora biti angažovani u ugroženim područjima sve dok se situacija ne stabilizuje. 

"Do sada smo imali jedanaest intervencija, a deset ljudi je evakusiano. Takođe, pet teških bolesnika, kao i jedna beba koja je imala visoku temperaturu na teritoriji Bora, u toku noći su prebačeni do bolnice. U narednih 48 sati očekuje se smanjenje padavina, ali dok se situacija u svim ugroženim područjima ne stabilizuje, pripadnici Sektora za vanredne situacije biće na terenu", izjavio je Marić.

Otežana vožnja, na put samo uz zimsku opremu

U većem delu Srbije, sem na krajnjem severu Vojvodine, snežne padavine dodatno su otežale već zimske uslove vožnje, saopštio je AMSS.

U nižim predelima na putevima koji spadaju u prvi prioritet čišćenja kolovoza, ima snega u rastresitom, ili ugaženom stanju do pet centimetara, na teritoriji Bačke, Novog Sada, Rume, Zrenjanina, Pančeva, Valjeva, Mačve, Kolubare, Beograda, Požarevca, Kragujevca, Kruševca, Užica, Požege, Čačka, Zaječara, Niša i Vranja.

AMSS vozačima savetuje da zbog lošeg vremena ne kreću na put ako ne moraju, a preporučuje se period od devet do 17 sati. Takođe treba koristiti puteve prvog prioriteta i pored toga što su oni možda duži.

Na put treba ići isključivo sa dobrim zimskim gumama i kompletnom zimskom opremom, i prilagoditi brzinu predviđenu za zimske uslove vožnje.

Republički Hidrometeorološki zavod saopštio je da se danas posle podne u većem delu zemlje (osim na severu), posle velikih snežnih padavina, očekuje postepeni prestanak padavina, a tokom noći i delimično razvedravanje.

Vetar slab i umeren severozapadni. Jutarnja temperatura od minus šest do minus jedan, najviša dnevna od minus dva do dva stepena.

U Beogradu oblačno, ujutru i pre podne povremeno sa slabim snegom, tokom noći delimično razvedravanje.

 

Izvor: RTS
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30 Rano jutro
06.45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14.30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18:10 Kviz: Naslovna strana
18:30 Glamur
19:00 Upoznajte parove
21:00 Goli život
23:00 Parovi - Poželi pesmu
02:30 Parovi - Live