Izvor:
27.02.2019 u 20:57
0

GRAD BEOGRAD PRONAŠAO NAČIN DA ZAUSTAVI ŠVERCOVANJE: Svi će morati da imaju BUS PLUS karticu!

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio da je Ministarstvo finansija, na zahtev Grada, donelo mišljenje prema kome će poslodavci morati dokumentovano da dokažu da je novac namenjen za prevoz iskorišćen baš u tu svrhu

Poslodavci će uskoro biti u obavezi da računima opravdaju na šta je zaista iskorišćen novac koji su zaposlenima isplatili na ime gradskog prevoza! Pretpostavlja se da će ovo većinu što privatnih, što državnih firmi naterati da kupuju mesečne pretplatne karte za GSP, umesto da novac radnicima isplaćuju "na ruke".

Naime, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio da je Ministarstvo finansija, na zahtev Grada, donelo mišljenje prema kome će poslodavci morati dokumentovano da dokažu da je novac namenjen za prevoz iskorišćen u tu svrhu, što je jedan od koraka ka boljoj naplati karata, a samim tim i kvalitetnijem gradskom prevozu u Beogradu.

– Ukoliko poslodavac nema verodostojne isprave na osnovu kojih dokazuje da je na adekvatan način nadoknadio trošak zaposlenog za dolazak i odlazak sa rada, npr. račun za kupovinu mesečne pretplatne karte, dnevne karte ili karte za jednu vožnju u javnom prevozu, račun za gorivo u slučaju korišćenja sopstvenog vozila, ti troškovi mu se ne mogu priznati kao rashod – rekao je Vesić i dodao:

– Država je Zakonom o radu obavezala poslodavce da zaposlenima isplaćuju naknadu za prevoz ukoliko ne organizuju sopstveni. Na ovaj iznos se ne plaćaju porezi, ni doprinosi i zato može da se koristi samo za prevoz. Neki poslodavci zloupotrebljavaju ovu zakonsku mogućnost, pa ovu naknadu uključuju u platu, čime varaju državu jer ne plaćaju doprinose, a varaju i zaposlene, kojima oduzimaju pravo na prevoz.

Prema njegovim rečima, tokom 2018. godine u Beogradu je bilo zaposleno 717.998 osoba mesečno, dok je samo 144.429 njih kupovalo mesečne pretplatne karte, a prema istraživanju, čak 49,2 odsto zaposlenih koristi javni gradski prevoz.

– To znači da oko 250.000 zaposlenih koristi javni prevoz, a da ne plaća kartu, usled čega Grad Beograd gubi minimalno 750 miliona dinara mesečno, ili skoro devet milijardi dinara na godišnjem nivou. Ukoliko bi se broj prodatih pretplatnih karata povećao samo za 100.000, to bi značilo da bi od novonaplaćenog prihoda svake godine moglo da se kupi oko 180 novih autobusa, što bi značilo da bi se za četiri-pet godina mogao obnoviti ceo vozni park JKP GSP Beograd – rekao je Vesić.

Slaba naplata karata, dugovanja, manjak vozila, ali i vozača, pretvorili su javni gradski prevoz u vrzino kolo iz kog godinama nije bilo izlaza.

Izvor: Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter