Izvor:
01.03.2019 u 13:07
0

MALI: Moraju da se opravdaju nakande za prevoz zaposlenih!

Ministar finansija Siniša Mali je izjavio danas da mišljenje Ministarstva finansija o nakandama za prevoz zaposlenih ni na koji način ne krši prava građana o isplati tih sredstava na osnovu Zakona o radu, već da se sada samo traži da ta nakanda opravda ako se dobija u novcu.

Na pitanje novinara zašto je Ministarstvo finansija donelo to mišljenje, da li se krši Zakon o radu i diskriminišu Beograđani pošto ima gradova u Srbiji, poput Jagodine gde se ne plaća prevoz, kao i da li će firme morati da uplaćuju mesečne Busplus pretplatne karte umesto da im taj novac isplaćuju na račun ili na ruke, Mali je rekao da se ne krše prava građana, kao i da o načinu kako će biti opravdana sredstva odlučuju opštine i firme.

Mišljenje nije ni na koji način jače od zakona. Takođe, Zakon o radu nije tangiran ovim mišljenjem već zakon o određenim poreskim obavezama koje treba da se ispoštuju ako se nakada za prevoz daje u novcu – rekao je Mali.

Kako kaže, novac dat zaposlenima na ime nakande za prevoz mora da se opravda pošto je taj deo oslobođen određenih poreza.

Ni na koji način se ne zadire u prava koja su stečena i definisna Zakonom o radu već poreski tretman tih troškova koje kompanije knjiže na odgovarajući način treba da bude regulisan zakonski, a mšljenje ministarstva se poziva na zakon i po meni je važno da to ispoštujemo do kraja. Da ne dođemo u situaciju da budžet Srbije trpi zato što određeni porezi nisu plaćeni. –

Dodao je da se na osnovu opravadanja tih sredstava obračunava odgovarajući porez koji treba da ide u državnu kasu.

To neka vide lokalne samouprave i preduzeća na koji način će to da regulišu, to je obaveza i revizora. Dali smo mišljenje ne ulazimo način na koji će oni to da urade – kazao je Mali.

Ako se vozite biciklom, onda ne treba da dobijete nakanadu za prevoz, rekao je Mali i dodao da preduzeća moraju da daju odgovor na koji način će ta sredstva biti opravdana.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter