Izvor:
05.03.2019 u 19:31
0

BITEF TEATAR: Panel diskusija o ulozi žena u Srbiji!

U susret Međunarodnom danu žena (8. mart) i povodom obeležavanja marta u Americi kao "Meseca istorije žena", večeras je u Bitef teatru organizovana panel diskusija o ulozi žena u Srbiji, a u fokusu je bila Mira Trailović koja je pre tačno 30 godina osnovala Bitef teatar i pre toga Atelje 212 i Bitef festival.

Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skat je u svom pozdravnom govoru istakao da je mart u Americi mesec kada slave dostignuća žena i razmišljaju o izazovima sa kojima se one još uvek suočavaju na putu ka stvarnoj jednakosti.

On je pomenuo Amerikanke koje su tokom istorije bile značajne za Srbiju – Mejbel Grujić, Rozali Morton, Helen Lozanić, kao i rekordan broj žena u Američkom kongresu danas, te da one cine i trećinu sudija Vrhovnog suda SAD.

Skat je primetio i značajan broj žena u Vladi Srbije i da žene predstavljaju impozantnu snagu u srpskom biznisu, pomenuvši Jelenu Bulatović iz Srpske asocijacije menadžera i Violetu Jovanović iz NALED-a, kao i da tri Srpskinje zauzimaju ključna mesta u Američkoj privrednoj komori.

On je istakao da žene u Srbiji iz dana u dan čine ovo društvo sve boljim i naglasio da je kao inspiracija za večerašnje okupljanje u Bitef teatru poslužila upravo jedna takva žena – "inovator i neko ko je težio da kroz dramsku umetnost proširi horizontne svog naroda, koja je pre 50 godina došla na skandaloznu ideju da u Beograd dovede američki mjuzikl "Kosa" i kao otelotvorenje slobodarskog duha bila živi temelj za kulturni most koji zbližava dve zemlje".

Da je Mira Trailović bila kulturni diplomata u vremenu kada se nije znalo za taj termin posvedočila je i glumica Svetlana Bojković, jedna od učesnica panela.

Bojković je istakla da je Trailović bila "fascinantna prirodna pojava", koja je bila nesalomiva u ostvarivanju svojih ciljeva, u borbi sa sistemom u kome su na svim važnim mestima bili muškarci, kao i da je imala talenat da se razume i sa onima čiji jezik nije govorila.

Ta veština slušanja i razumevanja nedostaje srpskom društvu danas, smatra poverenica za rodnu ravnopravnost Brankica Janković, koja je konstatovala da naša današnja kulturna scena obiluje izuzetnim ženama, ali da one opet nemaju mesto koje zaslužuju.

Janković je rekla da je na Biznis forumu na Kopaoniku šest kompanija potpisalo Dekleraciju o ravnopravnosti žena i muškaraca u biznisu i dodala da u javnom sektoru postoji ravnopravnost , ali je problem što te ravnopravnosti nema u privatnoj sferi zbog čega su žene previše opterećene.

Ona je konstatovala da su i muškarci i žene opterećeni rodnim ulogama, kao i da danas u svim oblastima ima rol modela za devojčice i izrazila zabrinutost ko će biti rol modeli dečicama, s obzirom da muškarci odlaze iz profesija koje nisu profitabilne, te žene čine 86 posto nastavnog osoblja.

Predsednica Asocijacije poslovnih žena Srbije Sanja Popović Pantić je primetila da nema linearnog kretanja kada je u pitanju rodna ravnopravnost, da stalno idemo napred-nazad.

Ona je rekla da je sjajno što u korporativnom svetu postoji rodna ravnopravnost, ali da to nije slučaj i sa privatnom sferom, te da je neophodno promeniti kulturni obrazac kako bi se ostvarila potpuna ravnopravnost.

Marijana Savić, osnivač nevladine organizacije "Atina", koja se bavi brobom protiv trgove ljudima i rodno zasnovanog nasilja, konstatovala je da se mnogo napredovalo u pogledu rodne ravnopravnosti i političke participacije žena, ali i skrenula pažnju na nedostatak poverenja u institucije i izgubljene vrednosti kao što su solidarnost i poštenje.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter