Izvor:
06.03.2019 u 07:07
0

NEMAČKE KOMPANIJE ZADOVOLJNE U SRBIJI: „Folksvagen“ uskoro i kod nas?

Nemačke kompanije koje posluju u Srbiji su zadovoljne i ovde zapošljavaju oko 50.000 radnika, a dolazak kompanije "Folksvagen" bi bila zaista dobra vest, izjavio je ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

– Čuli smo te vesti, ali nemamo potvrdu. To zavisi od "Folksvagena", koji bi trebalo da potvrdi ovo. Čuli smo iz različitih medija. Iz moje perspektive to će biti odlična vest ako se potvrdi. Oko 400 nemačkih kompanija je već ovde. Postoji pozitivan trend, a broj radnih mesta koja ostvaruju nemačke kompanije je oko 50.000. Taj broj je impresivan i mislim da je raspoložejne među nemačkim investitorima veoma dobro. Optimistično, uvek je moguće poboljšati stvari – rekao je Šib.

Upitan o šansi zemalja Zapadnog Balkana za pristup Evropskoj uniji, Šib odgovara potvrdno.

– Kao što znate, zemlje zapadnog Balkana imaju takozvanu evropsku perspektivu, što je potvrđeno i na samitu EU prošlog maja, kada je rečeno da će zemlje zapadnog Balkana imati šanse da postanu članovi EU čim se ispune uslovi koji su postavljeni za to. Tako da je ovo obećanje validno i o tome nema spora. Nemačka se veoma zalaže za proširenje EU, ali kao što sam rekao, postoje izvesni uslovi koji moraju da se ispune – kaže Šib.

Prema njegovim rečima, jedina posebno važna oblast je vladavina prava i preforme u vladavini zakona.

– Ovde Srbija postiže napredak, ali još mora mnogo toga da se uradi. Nemačka i druge države članice EU su tu da podrže Srbiju na evropskom putu – zaključuje nemački ambasador.

Po pitanju dijaloga Beograda i Prištine Šib ističe da je Nemačka privržena normalizaciji.

– Namera je da se između Beograda i Prištine postigne sporazum koji je pravno primenjiv. Nažalost, taj dijalog je trenutno zamrznut. Mi mnogo želimo da se on ponovo obnovi što brže. Poznato je da je Nemačka tražila od vlade u Prištini da povuče takse, jer dok su takse na snazi, dijalog se ne odvija. Zato je važno povući te takse. Obe strane moraju da se potrude da atmosfera bude pogodna za dijalog i za pregovore. Pozivam obe strane da se suzdrže od bilo kakve vrste eskalacija. Atmosfera mora da bude konstruktivna. Ovo je preduslov za dijalog koji vodi do sporazuma koji sam pomenuo – rekao je Šib.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter