Izvor:
13.03.2019 u 11:56
0

EU: Još 2,2 miliona evra za nastavak programa podrške malim i srednjim preduzećima u Srbiji!

Evropska unija obezbedila je dodatnih 2,2 miliona evra za nastavak programa podrške malim i srednjim preduzećima u Srbiji, kako bi se povećala konkurentnost i produktivnost privatnog sektora u Srbiji.

''Program EU za Srbiju – EBRD savetodavna podrška MSP" će srpskim preduzećima obezbediti potrebne veštine kako bi bila inovativnija, konkurentnija, privukla finansijere, stekla odgovarajuće ekspertize i postala poslovni lideri, rečeno je danas na skupu na kojem je predstavljen program.

Kroz program koji finansira EU, a sprovodi Evropska banka za obnovu i razvoj u saradnji sa Ministarstvom privrede, trebalo bi da prođe 130 preduzeća, a biće obezbeđene i obuke za domaće konsultante s ciljem da unaprede svoje usluge za savetovanje preduzeća.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Milun Trivunac rekao je da program predstavlja nastavak veoma uspešne višegodišnje saradnje sa EBRD na razvoju male privrede.

Želim da zahvalim EU što je prihvatila inicijativu Ministarstva privrede i iz IPA sredstava obezbedila 2,2 miliona evra kojim se finansira program – rekao je Trivunac.

On je istakao da je posebno značajno što će domaćim firmama biti omogućeno da se savetuju sa stranim industrijskim ekspertima, koji imaju veliko iskustvo u toj oblasti.

Trivunac je naveo da je strateški prioritet sveobuhvatna podrška malim i srednjim preduzećima i unapređenje konkurentnosti, modernizacija proizvodnje, širenje biznisa, otvaranje novih radnih mesta.

Podsetio je da je Ministarstvo privrede ove godine izdvojilo 1,7 milijardi dinara za bespovratna sredstva za mala i srednja preduzeća, ali i savetodavne programe i monitoring, kako bi se MSP stalnim usavršavanjem lakše adaptirala na promene i izazove u poslovnom okruženju.

Ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da je EU uložila skoro 14 miliona evra za podršku sektoru MSP u Srbiji kroz programe podrške EBRD, od čega su mnoga preduzeća u Srbiji imala koristi.

On je naveo da su tri četvrtine preduzeća, koja su koristila program pomoći, uvećala svoj obrt za 25 odsto, da je 66 odsto preduzeća povećalo broj radnika, te da je otvoreno 2.000 radnih mesta.

Ove brojke nam daju potvrdu da je ovo uspešan pristup i zato smo peti put partneri EBRD – rekao je Fabrici i dodao da program podrazumeva da preduzeća uvedu evropske standarde, smanje troškove, pronađu dobro tržište i izvoznu strategiju za svoje proizvode i usluge.

Fabrici je rekao da je program deo šireg paketa i podrške koju EU kontinuirano pruža srpskoj privredi, te podsetio da je ranije opredeljeno 13 miliona evra za ovaj projekat, a ukupno oko 200 miliona evra sredstava za pomoć privredi.

Navodeći da su mala i srednja preduzeća, koja čine više od 90 odsto preduzeća u Srbiji, kičma ekonomije i privrede, Fabrici je rekao da EU želi da im pomogne kako bi bili konkurentniji.

Dodao je i da je važno da se stvori poslovno okruženje koje će biti dobro za sve preduzetnike.

Regionalna direktorka EBRD za Zapadni Balkan Žužana Hargitai navela je da je od 2001. godine, kroz savetodavne programe, EBRD podržala više od 900 malih i srednjih preduzeća u Srbiji i obezbedila 19 miliona evra kroz donatorsko finansiranje.

Ona je istakla da savetodavne usluge EBRD pokrivaju proizvodnju, IT, maloprodaju, modni dizajn i da su dve trećine preduzeća van Beograda, kao i da je obrt kompanija porasla za 900.000 evra.

Nakon podrške, mala i srednja preduzeća su povećala svoj promet i broj zaposlenih, što im je pomoglo da privuku više investicija – istakla je ona.

Dodala je da je do danas uloženo 5,2 milijarde evra u srspku privredu, a da je 70 odsto tih sredstava podržalo razvoj privatnog sektora.

Mnogi od naših klijenata su postali pravi šampioni u poslovanju – rekla je ona.

Istakla je da je potrebno poboljšati poslovno okruženje u Srbiji, ali i dodala da je primećen napredak kad je reč o dobijanju građevinskih dozvola, pristupu telekomunikacionim uslugama, te radu inspekcija.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter