Izvor:
19.03.2019 u 13:25
0

SRBIJA DOŽIVLJAVA TURISTIČKI BUM! Drugo mesto u Evropi po stopi rasta broja turista kaže Gojkovićeva!

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković istakla je danas na Konferenciji Jadransko-jonske inicijative da su turizam i kultura pružaju brojne mogućnosti saradnje u regionalnom okviru i otvaraju put ka razvoju kako pojedinačnih zemalja, tako i čitavog regiona.

Na 16. Konferenciji predsednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative u Budvi, Gojković je ukazala da Srbija doživljava pravi turistički bum poslednjih nekoliko godina i da zauzima drugo mesto u Evropi po stopi rasta broja turista.

Ona je istakla da turizam postaje sve važnija privredna grana sa velikim uticajem na ekonomiju Srbije, kako zbog rasta domaćeg turizma, tako i zbog sve većeg dolaska stranih turista, saopšteno je iz parlamenta.

– Naše tržište se ubrzano otvara prema drugim turističkim tržištima, prvenstveno prema zemljama Evropske unije, ali i tržištima izvan EU, kao što su Turska, Ruska Federacija, NR Kina, SAD, Indija, Južna Koreja, Iran i Japan– naglasila je Gojković.

Podsetila je da su na poslednjoj sednici Skupštine Srbije doneti novi zakoni o turizmu i o ugostiteljstvu, koji će dodatno unaprediti kapacitete u ovoj oblasti.

Predsednica Skupštine Srbije je istakla da se svaka zemlja članica Jadransko-jonske inicijative odlikuje veoma bogatom kulturnom baštinom i turističkom ponudom, ali da se turisti, kako sa našeg kontinenta, tako i sa dalekih destinacija, mogu najbolje privući regionalnim udruživanjem i unapređenjem saradnje u regionu, umesto pojedinačnim nastupima.

Gojković je ukazala da je zato važno povezivanje sa zemljama u okviru Jadransko-jonske inicijative i kreiranje zajedničkog turističkog proizvoda regiona, kao i promovisanje kulturnog turizma.

– Posebno je važno da zajedno sagledamo i iskoristimo potencijale kulturne i arheološke baštine, a potrebno je i da se fokusiramo na razvoj turizma na rekama i seoskog turizma, koji privlači sve više turista. Regionalna saradnja u ovim oblastima otvara nam prohodniji put i ka korišćenju sredstava iz fondova EU, kao i uspešnije promovisanje na međunarodnim turističkim sajmovima i tržištima– rekla je Gojković.

Predsednica srpskog parlamenta je ukazala da su turizam i kultura veoma isprepleteni i da je dobar primer povezanosti kulturnog nasleđa i turizma, kao i regionalne saradnje, postojeće kulturne rute kao što su Put rimskih imperatora i Dunavski put vina.

Ona je navela da je važno da se podstakne na dalje intenziviranje saradnje u oblasti savremenog stvaralaštva, kreativnih industrija, filmske industrije i podsetila na primer svetski poznatog glumca Džoni Depa, koji je posle Srbije snimao i u Crnoj Gori.

Gojković je napomenula da bi trebalo da se razmotri i mogućnosti donošenja dodatnih olakšica za mobilnost i rad filmskih poslenika u regionu Jadransko-jonske inicijative.

Prema njenim rečima, digitalne i kreativne industrije pružaju izuzetne mogućnosti za ekonomski razvoj, zapošljavanje i povezuju naš region sa celim svetom.

Gojković je navela da će nacionalni fokus tokom predstojećeg predsedavanja Srbije od 1. juna Jadransko-jonskom inicijativom upravo biti usmeren na turizam i kulturu, kao grane koje posebno mogu da utiču na veću povezanost regiona i saradnju za dobrobit svih građana.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter