Izvor:
19.03.2019 u 18:21
0

UPAD U RTS: Sud odbio da odredi pritvor osumnjičenima!

Viši sud u Beogradu odbio je predlog tužilaštva da odredi pritvor trojici osumnjičenih za nasilničko ponašanje prilikom upada učesnika protesta u zgradu RTS-a i oni će se u daljem toku krivičnog postupka braniti sa slobode.

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu doneo je rešenje kojim je odbio predlog za određivanje pritvora prema U.S, M.P. i M.Č, rekla je portparol suda Bojana Stanković.

Ona je dodala da na ovo rešenje Više javno tužilaštvo u Beogradu ima pravo da uloži žalbu krivičnom vanpretresnom veću u roku od tri dana.

U pitanju su dvojica osumnjičenih za unošenje motorne testere u zgradu javnog servisa, dok je treći osumnjičen za napad na policajca.

Sva trojica se terete za krivično delo "nasilničko ponašanje na javnom skupu".

Zbog upada u zgradu RTS-a u subotu u vreme emitovanja drugog Dnevnika, pored ovih osumnjičenih, koji odgovaraju krivično, šest okrivljenih je već osuđeno na 30 dana zatvora zbog prekršaja "drsko i bezobzirno ponašanje iz Zakona o javnom redu i miru", a jedan na novčanu kaznu od 20.000 dinara.

Predsednik Republike Aleksandar Vučić rekao je da će sutra pogledati ove krivične predmete, ali da ne želi ništa da prejudicira dok se ne upozna sa detaljima slučaja.

Predsednik Republike ima mogućnost da abolira osumnjičene za izvršenje krivičnog dela od daljeg krivičnog gonjenja, a postupak za aboliciju, koja je regulisana Zakonom o pomilovanju, pokreće se po službenoj dužnosti, odnosno može da ga pokrene samo ministar pravde.

Kada su u pitanju prekršajno osuđeni zbog upada na RTS, Vučić smatra da u njihovom slučaju nema ovlašćenja za aboliciju, te da se nada da će Apelacioni prekršajni sud uvažiti njihove žalbe, osloboditi ih i pustiti iz zatvora.

Oni su osuđeni u nedelju po hitnom postupku i već su smešteni u zatvor na izvršenje kazne od po 30 dana zatvora, jer u ovom slučaju žalba ne odlaže izvršenje presude.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter