Izvor:
29.09.2016 u 16:54
0

OVO JE NAJTUŽNIJA PRIČA NA BALKANU: Zabranjena ljubav SRPKINJE i BOŠNJAKA završila se TRAGIČNO!

Priča kaže da je Sara Kašiković, prelepa Stočanka, bila zaljubljena u svog komšiju Salka Buzaljka, koji je živio na drugoj strani reke Bregave. U znak sećanja na svoju ljubav, Sara je podigla most i hotel. Za Sarin most, koji se nalazi na desnom kraku Bregave, mnogi ne znaju tačnu priču. Postoji nekoliko verzija priče o nesrećnoj ljubavi, sa malim razlikama, prenosi portal Mojahercegovina.

Sara i Salko su živeli na suprotnim stranama reke i bili su ludo zaljubljeni. Njihova ljubav je bila neprihvatljiva u to vreme jer su bili različite vere, pa su se ljubavnici viđali krišom. Tako je Salko prelazio Bregavu bez obzira da li je reka bila mirna ili nemirna, plitka ili duboka, sve dok ga jedne noći nije odnela nabujala reka.

Druga verzija kaže da joj je otac zabranio da bude sa Salkom i na silu je udao za drugog čoveka. Kao simbol neuništive ljubavi je izgradila hotel “Evropa” na mestu gde se sastajala sa Salkom. Hotel je imao visoko potkrovlje sa dve sobe i dva mala prozora sa kojih je Sara gledala na drugu stranu obale i čeznula za Salkom. Dok je jednog dana gledala sa prozora, setila se da sagradi i most, koji i danas stoji.

Priču o dvoje ljubavnika je dugo istraživao novinar i književnik iz Ljubuškog, Dušan Musa. Priču je prvi put čuo od svog profesora. On smatra da priča o mostu i Sari Kašiković nije šire poznata zato što je niko nije prezentovao i zapisao i da na našim prostorima takve priče nisu u trendu.

Čim mi je profesor ispričao priču, odmah sam otišao da slikam most i prvi put sam objavio priču. Mislim da je to bilo 2013. godine. Ove godine sam putovao prema Dolu i na mostu sam video dvoje mladih, izašao sam iz auta, mladima nisam hteo da smetam, ali su pored mosta bile dve gospođe. Jedna je rekla da nije iz Stoca, pa o priči ne zna mnogo, dok mi je druga ispričala svoju verziju priče koje se malo razlikovala od one koju sam čuo od profesora. Naravno, priču sam objavio sa nekim izmenama i dopunama – priča Musa.

Sara je bila čudo od žene! Hotel “Evropa” je otvorila još za vreme turske vladavine. Zahvaljujući njenoj veštini, hotel je preživeo Hercegovački ustanak (1875-1878.) i nastavio sa radom. Zamislite, Stolac je pre 150 godina imao hotel, a danas ga nema – zaključuje književnik.

avaz.ba
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter