IZLOŽBA U ČAST SRPSKOG VOJSKOVOĐE: Građani će moći da se upoznaju sa životom jednog od najslavnijih srpskih ratnika u istoriji!

 

 Izložba "Vojvoda Petar Bojović - znamenja slave i časti", nakon svečanog otvaranja u zgradi predsednika Republike Srbije, od 30. septembra do 27. oktobra gostovaće pod svodovima nekadašnjeg Ratničkog doma, najavio je danas Medija centar "Odbrana".

Prestonička publika moći će da se upozna sa životnim putem vojvode Bojović koji je vodio od zlatarskog čobančeta i turskog roba, kroz šest ratova, sve do načelnika štaba Vrhovne komande i komandanta Prve armije u proboju Solunskog fronta. 

Izložbu čini kolekcija od 41 odličja, koju je Kosta Rakić, ispunjavajući zavet vojvodinog sina Dobrosava, čuvao punih 56 godina i nedavno predao u amanet srpskom narodu, a na trajno čuvanje predsedniku Republike Srbije.

Postavka u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije, za razliku od one viđene u zgradi predsednika, biće obogaćena uniformama vojvode Bojovića i sabljama, koje do sada nisu izlagane. 

Prema rečima autora postavke, kustosa Radivoja Bojovića, muzejskog savetnika Narodnog muzeja u Čačku, posetioci galerije moći će da pogledaju jedinstvene i najdragocenije primerke službenog odela srpske vojske: veliki vojvodski mundir, vojvodsku crnu bluzu i vojvodski šinjel.

Izložbu su zajedno priredili Medija centar "Odbrana", Generalni sekretarijat predsednika Republike Srbije i Narodni muzej Čačak.

U umetničkom programu svečanog otvaranja izložbe lik vojvode Bojavića dočaraće glumac Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca, Zdravko Maletić, koji će uz muzičku pratnju kvarteta Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" i Mešovotog hora Ministarstva odbrane i Vojske Srbije izvesti monodramu "Na taljigama u večnost" prema dramskom tekstu Vladimira Ðorđevića. 

Tanjug
Foto: Wikipedia

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Provodadžija
11:55  Vesti
12:05  Provodadžija
12:55  Vesti
13:05  Novajlije reality
13:55  Vesti
14:10  Serija: Suze moje sestre (R)
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Suze moje sestre
19:00  Čađava mehana
21:00  Provodadžija
22:00  Sudbine
23:00  Novajlije reality