Izvor:
30.09.2016 u 15:35
0

JAČA BORBA PROTIV KRIJUMČARA MIGRANATA: Vojska Srbije i policija zajedno deluju

U poslednja dva meseca zajedničke snage vojske i policije na granicama Srbije uhvatile su 53 krijumčara migrantima, od toga su 39 državljani Srbije, izjavio je jutros portparol Ministarstva odbrane, kapetan korvete Jovan Krivokapić.

"Krijumčarenje predstavlja naš najveći problem i težnja je da se borimo protiv toga. Zato je važno da se rad institucija uskladi. Sada krijumčari ostaju u pritvoru mesec dana, dobijaju krivićnu prijavu za nelegalni prelazak granice i krijumčavanje ljudi", rekao je Krivokapić za RTS.

On kaže da se u krijumčarenje uključuju maloletnici, jer oni ne podležu krivičnom gonjenju, te je nedavno uhvaćen šesnaestogodišnjak koji je bio vođa grupe krijumčara.

U automobilima i kombijima, kako kaže, prevoze po 15 – 16 migranata, a od svakog uzimaju od 800 do 1.300 evra, te je velika zarada razlog što se veliki broj kriminalaca preorjentisao na krijumčarenje migranata.

Krivokapić kaže da je od 22. jula, kada su formirane zajedničke snage vojske i policije granicu pokušalo da pređe 9.300 migranata, ali su 8.500 vratili, a ostale koje su našli po dubini teritorije smestili u prihvatne centre.

"Situacija na granici je sada bezbedan i pod kontrolom. Uspostavili smo sistem obezbeđenja greanice koji daje rezultate. Bliži se zima to je jedan od velikih izazova za nas", rekao je Krivokapić.

Upitan da li teroristi sa migrantima mogu da uđu u Srbiju, on je rekao da su pre godinu dana bilo informacija da postoji mogućnost ulaska terorista, ali da proverom to nije potvrđeno.

"Ti ljudi su uglavnom iscrpljeni. Dešava se imaju na sebi delove uniforme, ali to ne ukazuje da su deo terorističke grupe", rekao je Krivokapić.

Upitan da li će se uvesti ponovo služenje vojnog roka on je naglasio da Ministarstvo odbrane ne razmišlja o toj mogućnosti, jer su zadovoljni konceptom profesionbalne vojske i dobrovoljnog služenja vojnog roka.

Blic
Foto: mod.gov.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter