Izvor:
15.04.2019 u 17:13
0

PATRIJARH IRINEJ NA KIM: „Ostanite ovde braćo i sestre. Od ove zemlje nećete naći bolju. To je zemlja naših otaca, praotaca i predaka“!

Patrijarh srpski Irinej danas je u okviru višednevne posete Kosovu i Metohiji posetio i Srbe u Kosovskom Pomoravlju.

Irineja su ispred Muzičke škole "Stevan Hristić" u Stanišoru kod Gnjilana dočekali vernici, učenici i profesori, a mladi muzički talenti su mu priredili koncert.

Patrijarh Irinej naglasio je značaj obrazovanja i dečjeg stvaralaštva u životu Srba na Kosovu i Metohiji.

Muzička škola u Stanišoru je oaza duhovnosti i kulture. To je dokaz da ćemo pored svih iskušenja koja nas čekaju opstati na ovim prostorima. Mi treba da se borimo kulturom i umetnošću jer je naš narod darovit – rekao je patrijarh.

Posle Stanišora, patrijarh Irinej se, u pratnji vladike Teodosija uputio u manastir Draganac gde su ga dočekali brojni vernici, a patrijarh je Srbe pozvao da ostanu na svojim ognjištima:

Mene posebno raduje što vas vidim ovde u ovoliko velikom broju. Ostanite ovde braćo i sestre. Od ove zemlje nećete naći bolju. Zemlja je ova majka naša. To je zemlja naših otaca, praotaca i predaka – poručio je patrijarh Irinej.

Nakon Draganca Patrijarh Irinej je obišao i Crkvu u Bostanu koje se nalazi nedaleko od drevnog grada-tvrđave Novog Brda. Vernicima ovog kraja patrijarh je uputio reči podrške, ohrabrenja i nade.

Usledila je poseta narodnoj kuhinji Eparhije raško-prizrenske “Majka devet Jugovića” u Prekovcu, a zatim se uputio ka manastiru Gračanica.

Patrijarh Irinej otpočeo je posetu srpskom narodnu na Kosovu i Metohiji u petak. Do sada je, pored Pećke patrijaršije, obišao manastire Visoke Dečane i Zočište, kao i Peć, Orahovac, Veliku Hoču i Prizren.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/WebtribuneRs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter