BRNABIĆ NAJAVILA KOMPLETNU REKONSTRUKCIJU: Vlada izdvojila šest miliona evra za Palatu Akademije!

 Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić posetila je danas Srpsku akademiju nauka i umetnosti i Audiovizuelni arhiv i Centar za digitalizaciju SANU i tom prilikom najavila kompletnu rekonstrukciju Palate Akademije za koju je vlada izdvojila šest miliona evra.

Brnabić je, nakon obilaska Arhiva i Biblioteke SANU i sastanka sa predsednikom SANU akademikom Vladimirom Kostićem i članovima Izvršnog odbora, rekla da je Vlada Srbije za rekonstrukciju zgrade SANU, koja ima oko 10.000 kvadratnih metara, izdvojila šest miliona evra zajedno sa projektovanjem i da je reč o veoma kompleksnom projektu.

- Ići ćemo u kompletnu rekonstrukciju zgrade koja je jako važna za našu prošlost, a ako smo pametni, biće još važnija za našu budućnost - rekla je Brnabić i naglasila da je važno da Arhiv i Biblioteka SANU budu urađeni po najvišim svetskim standardima, kako rukopisi, koje čuva Akademija, dalje ne bi propadali. 

Premijerka je istakla da Srpska akademija nauka i umetnosti ima kulturno-istorijsku baštinu od neprocenjevog značaja i neprocenjive vrednosti za srpski narod, kulturu i državu.

- Dogovorili smo se da moramo nešto da uradimo da krenemo to da čuvamo na sistematski način i da se sa više poštovanja posvetimo čuvanju blaga našeg naroda - rekla je Brnabić.

U ovom trenutku je u izradi projektni zadatak kako bi se raspisao tender za projekat rekonstrukcije Palate SANU i Brnabić očekuje da će se to desiti uskoro.

Brnabić je, nakon obilaska Audiovizuelnog arhiva i Centra za digitalizaciju, konstatovala da on poseduje najsavremeniju opremu i da je Vlada Srbije uložila oko dva miliona evra u sređivanje prostora i kupovinu opreme.

- To ništa ne bi značilo bez ogromnog rada, znanja i predanosti ljudi iz Srpske akademije nauka i umetnosti koji stoje iza tog projekta i zahvaljujući kojima je ovaj projekat uspešan. To je važno da bismo sačuvali našu kulturnu baštinu od propadanja i da bi, recimo, prepise Vuka Stefanovića Karadžića, Milutina Milankovića, Karađorđa, putem digitalizacije podelili sa studentima, učenicima, penzionerima, ali i sa drugim zemljama i narodima širom sveta - istakla je Brnabić.

Predsedsednik SANU akademik Vladimir Kostić je izrazio je nadu da će krenuti putem koji će doneti poboljšanje u pogledu uslova rada u pojedinim segmentima Akademije.

- Dok nisam došao u Akademiju, nisam znao da papir oboleva od bakterijskih infekcija, za zeleni i žuti i da pred našim očima nestaju rukopisi Jovana Cvijića, ne shvatajući da time nestaju čitavi svetovi na koje smo ponosni, a prilično nebrižni kada treba da ih sačuvamo - rekao je Kostić.

On je dodao da su ponosni na Audiovizuelni arhiv i Centar za digitalizaciju i da imaju sve preduslove da budu uspešni u digitalizaciju vrednog kulturnog nasleđa.

Pored premijerke Brnabić, u delegaciji Vlade Republike Srbije bili su ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović i direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  Bolja zemlja
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:05  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:05  Čađava mehana
16:00  FILM
17:30  Telemaster
18:10  Glamur specijal
20:00  Vesti - Pregled nedelje
21:00  Sudbine
21:40  Čađava mehana
23:00  Novajlije - Izbacivanje
02:30  Posle ručka