Izvor:
02.10.2016 u 03:31
0

PAPA PORUČIO KATOLICIMA: Greh je preobraćati pravoslavce!

Katolici ne smeju da pokušavaju da preobrate pravoslavce, poručio je papa Franja danas u Tbilisiju, prilikom susreta s predstavnicima katoličke zajednice u Gruziji. On je, tokom posete toj zemlji, pozvao da se istorijske podele u hrišćanstvu zaleče strpljenjem, poverenjem i dijalogom, javljaju agencije.

Papa je, obrativši se katoličkim sveštenicima i monasima nakon mise koju je održao u Tbilisiju, rekao da je pokušaj nasilnog vrbovanja vernika "veliki greh protiv ekumenizma" i poručio da ne smeju pokušavati da preobrate pravoslavce, jer su to "braća i sestre katolika".

– Hrišćanska nada daje nam podstrek da verujemo da razlike mogu biti izglađene, a prepreke uklonjene, podstiče nas da nikada ne propustimo prilike za susret i dijalog, da zaštitimo i zajedno poboljšamo ono što već postoji – poručio je papa.

Vrhovni poglavar Rimokatoličke crkve danas je istakao i da je brak nešto najlepše što je Bog stvorio, a da oni koji padnu u iskušenje da počine preljubu – treba odmah da zatraže pomoć.

Napori pape Franje da poboljša odnose sa Gruzijskom pravoslavnom crkvom pretrpeli su danas javni neuspeh nakon što je patrijaršija odlučila da ne pošalje zvaničnu delegaciju na njegovu misu i ponovila da pravoslavni vernici ne mogu da učestvuju na katoličkim službama, navodi AP.

Papa je, ipak, nastavio sa realizacijom svoje agende, moleći se zajedno sa pravoslavnim patrijarhom Ilijom Drugim, nakon što su zajedno upalili sveću.

Danas je oko 100 članova radikalne grupe Unija pravoslavnih roditelja protestovalo ispred stadiona gde je papa držao misu, kojoj je prisustvovalo samo par hiljada ljudi, dok stadion može da primi 27.000 ljudi.

U Gruziji preovlađuju pravoslavni hrišćani, sa manje od tri odsto stanovništva ili oko 112.000 pripadnika katoličke manjine.

Blic
Foto: Arhiva Happy

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter