Izvor:
11.05.2019 u 07:07
0

TRIBINA KNJIŽEVNOG KLUBA: Posvećena romanu “ Mavrov izveštaj“ Lejle Lalami! (FOTO)

Tribina Književnog kluba u kafeu knjižare Delfi u SKC u Beogradu sinoć je bila posvećen romanu "Mavrov izveštaj" Lejle Lalami, književnice iz Maroka koja već dve decenije živi u SAD, gde u Kaliforniji predaje krerativno pisanje.

Piše romane i eseje, a za "Mavrov izveštaj" je dobila nagradu Amerikan buk evord i bila je u najužem izboru za Pulicerovu nagradu.

O romanu i njenoj autorki govorile su profesorka Neda Todorović, urednica u Radio Beogradu Dragana Kovačević, a medijator je bila Lagunina predstavnica za medije Tanja Vučković.

Todorovićeva je istakla da je marokanska književnica izuzetno detaljno istražila izvore o španskom osvajanju Amerika i da je to znanje uspešno primenila u "Mavrovom izveštaju", koji jeste fikcija, ali ima i istorijske ličnosti među kojima je i navodni autor knjige, marokanski musliman Mustafa el Zamori, koji je sam sebe prodao u ropstvo španskom plemiću koji ga je nazvao Estebaniko.

Njegovo puno ime Todorovićeva je pronašla u jednom španskom izveštaju iz 16. veka u kome piše da je u ekspediciji bio jedan crnac, to jest Mavar.

Prema njenom mišljenju, podtekst cele knjige je ljudska pohlepa jer su Španci bili spremni na sve samo da se domognu blaga koje su navodno posedovali domoroci – Indijanci.

Ona je knjigu uvrstila među avanurističke, istorijske romane koji je pisan u formi memoara.

Za Draganu Kovačević roman je posvećen osvajanju slobode i pronalaženje identiteta, jer Estebaniko ne traga za blagom i zlatom, već da bude slobodan i da ponovo pronađe svoj identitet.

Kovačevićeva je primetila da je Lalamijeva napisala roman u formi "priče na putu", jer Estebaniko sve vreme putuje sa svojim gospodarom koji traga za zlatom.

Prema njenoj oceni, roman je fikcija, ali je tako uverljiva da čitalac ima utisak da zaista čita memoare pisane pre 400 godina.

-To je izuzetna priča o jednom od prvih susreta španskih konkistadora i americkih domorodaca, zastrašujuća je i brutalna, ali je brilijantno napisana i čitaocu se čini da je sve verodostojno-zaključila je Kovačevićeva.

Sledeći Knjjiževni klub biće održan 7.juna, a tema će biti zbirka prica"Deseti decembar" Džordža Sondersa.

Izvor:Tanjug
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter