Izvor:
13.05.2019 u 10:52
0

NEDIMOVIĆ PROGOZIRAO: „Ne očekujemo veće probleme na rekama…!“

U Srbiji se u naredna 24 sata, počevši danas od 17 časova, očekuje da će se izlučiti količina padavina između 40 i 60 litara po kvadratnom metru, izjavio je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i dodao da je to duplo manje nego što su prognozirali prošle nedelje.

Prema Nedimovićevim rečima, ciklon koji je došao iz pravca Jadrana promenio je pravac i izlučio se na prostoru Bosne i Hercegovine, a danas će, kaže, zahvatiti sever i severozapad Srbije uz Drinu, međutim, ne očekuje da će na Savi biti većih problema.

Situacija sa aspekta padavina na prostoru Srbije je bolja nego što smo očekivali u sredu i četvrtak. Ciklon je promenio pravac, zato ne očekujemo veće probleme, osim u nekim tokovima koji mogu stvoriti bujične vode na zapadu Srbije – rekao je Nedimović novinarima nakon potpisivanja Sporazuma sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID).

Podsetio je da je najviše padavina bilo na prostoru BiH, kod Bihaća i na prostoru Republike Srpske, gde je, kaže, palo 220 litara kiše po kvadratnom metru.

Dodao je da je ono što će eventulano predstavljati problem od četvrtka i petka, jeste kada se sva ta voda koja se izlučila na prostoru sliva reke Vrbas, Bosne i Sane ulije u Savu i stigne kod Jamena.

Međutim, sva naša poljoprivredna preduzeća su stavljena u funkciju u tom delu Srbije. Ja ne očekujem da ćemo ući u vanrednu odbranu od poplava na Savi. Možda uđemo u redovnu, a to znači posmatranje prostora i utvrđivanje da li ima nekih oštećenja na nasipima – ukazao je Nedimović.

Kaže da za Srbiju više nema "faktora iznenađenja" kada su poplave u pitanju, jer je, podvlači, država u poslednjih pet godina na 500 lokacija rekonstruisala ili izgradila nove vodoprivredne objekte.

Kaže da službe u poslenja 24 sata neprekidno prate situaciju na terenu i dodaje da nije ni bilzu onoga što je bilo očekivano.

Nedimović napominje da kiša neće uticati na rod, već da će poljoprovredi još vode i koristiti.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter