Izvor:
14.05.2019 u 13:01
0

PAUNOVIĆ: Zahvaljujući srpskim porodicama naše zemlje napreduje i jača!

Iznos obeštećenja Međunarodnog dana porodica (15. maj) Suzana Paunović, direktor Kancelarije za ljudska prava Vlada Srbije je pozvala sve porodice da proslave svoju zajednicu, verodostojnost i ljubav.

– Negujmo tradiciju i porodične vrijednosti, toleranciju, kompromis, strpljenje, razumevanje i puno ljubavi- istakla je Paunović.

– Sve države treba da porodicama garantuju jednakost i ljudska prava, podstiču jednakost između žena i muškaraca u okviru porodice, zajedništvo u odgovornosti i obavljanju kućnih poslova uz eliminisanje svake diskriminacije između žena i muškaraca, pružajući im jednaku mogućnost zapošljavanja, obrazovanja i pomoć, kako bi porodice mogle da ispune svoju odgovornost prema zajednici, naglasila je direktorka Kancelarije.

– Vlada Srbije učinila je mnogo na otvaranju novih radnih mesta koja doprinose ekonomskom osnaživanju porodica u Srbiji, i nastoji da različitim merama pomogne roditeljima da, u što je moguće većoj meri, ostvare svoje potrebe i usklade roditeljstvo i radno, odnosno profesionalno angažovanje– ocenila je Paunović.

dr

– Puna pažnja posvećena je i najosetljivijim društvenim grupama, ženama, osobama sa invaliditetom, Romima/ kinjama, prema kojima se sprovode posebne afirmativne mere. Kontinuirano, se radi na razvijanju dodatnih usluga za pružanje podrške porodicama u krizi, kao što su dnevni boravci, stanovanje uz podršku, pomoć u kući ili servis personalnih asistenata, usluga porodičnog saradnika i drugo. Sprovode se mere kojima se utiče na smanjenje siromaštva, kao i mere koje podstiču rađanje– rekla je Paunović.

– U ovoj godini je iz republičkog budžeta izdvojeno 650 miliona dinara za sufinansiranje mera populacione politike, što je za 150 miliona dinara više od prethodne i pet puta više nego u 2017. godini – naglasila je Paunović.

Paunović se osvrnula na podatke koji nas upozoravaju na nasilje u porodici, nad ženama i drugim ranjivim članovima pporodice, naročito decom, dešava upravo u okviru same porodice, pa je obeležavanje Međunarodnog dana porodice prilika da još jednom ukažemo na značaj prevencije i odgovarajućih kazni za počinioce.

Međunarodni dan porodice počeo se obeležavati sa ciljem da se naglasi važnost porodice kao osnovnog elementa svakog društva, da se podstakne delovanje društva u korist porodice, donošenje odluka koje će osigurati koje će osigurati bolji standard i kvalitet života porodice, kao i uvažavanje porodičnog načina života, tradicija i običaja.

Paunović je podsetila da je Genralna skupština Ujedinjenih nacija 15. maj proglasila Međunarodnim danom porodica, koji se prvi put obeležio 1994. godine pod sloganom "Da porodični dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i dece".

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter