VODOSTAJ U REGIONU JOŠ UVEK VANREDAN: Situacija pod kontrolom!

Hidrološka situacija u pojedinim delovima Bosne i Hercegovine i Hrvatske i dalje je vanredna zbog visokog vodostaja Une, Sane i Korane.

Kako prenose mediji iz Republike Srpske, tamošnja Civilna zaštita fokusirana je na sliv Une i Sane, koje su trenutno iznad kote vanredne odbrane od poplave.

U Prijedoru je proglašeno vanredno stanje odbrane od poplava, gde je Sana, prema poslednjim merenjima, dostigla 485 centimetara, ali je u opadanju.

Poplavljeno je oko 300 kuća, a najteže stanje je u naseljima Gomnejica i Tukovi.

Uprkos tome, iz Civilne zaštite poručuju da je situacija pod kontrolom i da za sada nema vesti o ugroženim životima.

Sava je ispod kote redovne odbrane od poplave, ali sa tendencijom rasta.

S druge strane, opada nivo vodostaja Bosne, Vrbasa, Usore, Spreče i Drine.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Ðaković rekao je da se nada, pošto parametri koje sada dobija Štab, govore da polako pada i Sana, da će protokom i smanjenjem njenog nivoa doći do isticanja i kritične vode koja je potapala taj prostor.


Kako se navodi, odbrambeni nasipi i vreće s peskom postavljeni su na više lokacija u naseljima Raškovac,Tukovi, Stari Grad, Vrbice i Gomjenica, za šta je od "Voda Srpske" dobijeno još 5.000 vreća koje su tokom noći punjene i odvožene na kritične lokacije.

Smiruje se situacija i u Čelincu, gde opada vodostaj Vrbanje, ali probleme stvara reka Jošavka koja se i dalje nalazi na delu magistralnog puta između te i opštine Prnjavor.

Probleme su donele i bujične vode i odroni, zbog čega je u prekidu bio magistralni put Banjaluka - Čelinac i Kotor Varoš - Čelinac

Kako se navodi, na tom putu neophodan je oprez za sve vozače, a pod vodom se nalazi i veći broj poljoprivrednih parcela. 

Banjalučki Štab za vanredne situacije s gradonačelnikom Igorom Radojičićem na čelu ukinuo je vanrednu situaciju nakon znatne stabilizacije reka Vrbas i Vrbanje u šest banjalučkih naselja - Vrbanja, Ada, Česma, Lazarevo Jedan, Zalužani i Priječani.

Situacija na putevima širom BiH malo je bolja nego juče, ali iz auto-moto klubova je saopšteno da su na snazi blokade i ograničenja na mestima gde se voda još uvek nije povuka.

Zbog izlivanja vode na kolovoz obustavljen je saobraćaj na magistralnim putevima Prijedor - Sanski Most u mjestu Žeger i Prijedor - Bosanski Novi u mestu Dragotinja Donja, a otežano se saobraća na magistralnim putu Jajce - Mrkonjić Grad u mestu Jezero.

Zbog većeg odrona na deonici Teslić - Kotor Varoš, na prevoju Borja, saobraćaj se odvija usporeno jednom trakom, a obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu Modriča, u mestu Vranjak, zbog izlivanja reke Bosne.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Federacije BiH Fahrudin Solak izjavio je danas da ne postoji prevelika opasnost od poplava za građane i da se reke povlače u korita.

- Kritičnih tačaka više nema, ali smo i dalje fokusirani. Može doći do urušavanja objekata usled povlačenja vode i slično, ali ključna opasnost je prošla. Građani mogu da odahnu jer je stanje na terenu puno bolje i sada idemo da uklonimo ovo što je preostalo - rekao je Šolak.

Prema njegovim rečima, hitne službe su radile celu noć, naročito u Sanskom Mostu i na području Usore, gde su izvlačili vodu iz objekata.

Iz "Hrvatskih voda" kažu da je u Hrvatskoj najteže u Kostajnici, gde je izmeren vodostaj Une od 464 centimetra, sa tendencijom rasta.

Korana je u padu, i trenutno kod Karlovca vodostaj iznosi 787 centimetara, prenosi Indeks.

Kod Jasenovca, Sava raste i dostigla je 805 centimetara.

Una je stigla do pragova nekih kuća i dvorišta, a na najkritičnijim mestima ranije su postavljene boks barijere i zečji nasipi, a tokom noći su bila organizovana dežurstva.

U Karlovcu je na Korani i dalje na snazi vanredno stanje odbrane od poplava, javio je HRT i dodao da Kupa takođe ima vrlo visok vodostaj, kao i Mrežnica, koja se u Dugoj Resi izlila iz korita. 

Kako se navodi, vrhunac vodenog talasa prošao je tim područjem, a vodu su zadržale boks-barijere na saobraćajnicama i u dvorištima u naseljima Logorište, Mala Švarca i Mostanje. 

Iz Kanade, gde trenutno boravi u zvaničnoj poseti, oglasila se i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović koja je poručila da prati stanje s poplavama.

- Obaveštena sam o angažovanosti službi na terenu. Informacije ukazuju na spremnost sistema zaštite od poplava, a spremne su i jedinice hrvatske vojske - napisala je Grabar Kitarovićeva na svom Tviteru.

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Provodadžija  
11:55  Vesti  
12:05  Provodadžija  
12:55  Vesti  
13:05  Novajlije reality  
13:55  Vesti  
14:10  Serija: Suze moje sestre (R)  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Suze moje sestre  
19:00  Čađava mehana  
20:00  Upoznajte Novajlije  
21:00  Provodadžija  
22:00  Sudbine  
23:00  Novajlije reality