Izvor:
17.05.2019 u 08:45
0

BRNABIĆ: IT najbrže rastući sektor u Srbiji!

Sektor informacionih tehnologija je najbrže rastući sektor u Srbiji, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić istakavši da moramo da promovišemo Srbiju kao zemlju inovacija i zemlju znanja i da napravimo transformaciju naše ekonomije.

Brnabić je govoreći o investiciji američkog NCR rekla da vrednost te investicije nije samo u tome da je to dodatnih 90 miliona dolara i 30.000 metara kvadratnih za jednu od vodećih svetskih kompanija.

Istakla je da to nije samo "kol centar" kao što, kako kaže, neki govore, već je celo istraživanje i razvoj NCR-a sada prebacen u Srbiju.

Oni su prebacili i centar za robotiku u Srbiju, prebacili su sve usluge koje oni pružaju za celo tržište", rekla je Brnabićeva i podsetila da je direktor te kompanije rekao da, kada se bude pokvario ATM aparat na Vol Stritu, on će se popravljati iz Srbije, znanjem iz Srbije – istakla je premijerka.

Ukazala je da je rast u IT sektoru u 2017. bio 21,6 odsto u odnosu na 2016. godinu, a da smo prošle godine imali dodatni rast u tom sektoru od 26,2 .

Brnabić je takođe iskazala zahvalnost NBS koju je nazvala jednim od šampiona digitalizacije u Srbiji i otvaranja tržišta Srbije i podrške svih javnih investicija, i navela da objavila podatke da je u prvom kvartalu ove godine rast IT sektora u Srbiji bio 28,9 odstvo.

Vi imate sektor koji raste 22 odsto, 26 odsto, 29 odsto iz godine u godinu vi nemate drugi takav sektor. Prošle godine je prvi put izvoz it sektora prebacio milijardu evra, to će ove godine svakako biti još dosta jače – rekla je ona i dodala da je to sektor usluga koji izuzetno brzo raste i polako dostiže izvoz robe iz Srbije.

Prema njenim rečima, to dokazuje potpuno ozdravljenje naše ekonomije koja je zasnovana na znanju i inovacijama koje će dugoročno značiti i mnogo brže stope rasta BDP-a, odnosno mnogo održiviji ekonomski rast.

Ona je navela da je juče NBS izašla sa informacijama o prilivu stranih direktnih investicija u Srbiju za prva četiri meseca ove godine, od 1,2 milijarde evra, što je za čak 14 odsto bolje od prošle godine.

Prošle godine smo imali 3,5 milijardi evra. Bez sumnje smo lider u regionu u investicijama i svako ko kaže drugačije najiskrenije laže – rekla je Brnabić.

Taj priliv je skoro pa duplo veći nego u celom regionu, zakjučila je Brnabić.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter