Izvor:
18.05.2019 u 12:28
0

MINISTARSTVO PRAVDE SRBIJE: Dosledna primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici!

Ministarstvo pravde aktivno se zalaže za doslednu primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, kako bi se žrtvama pružila jednoobrazna, celovita i delotvorna zaštita od nasilna u porodici, ističe se saopštenju tog Ministarstva povodom 18. maja, Dana sećanja na ubijene žene žrtve nasilja.

U sopštenju za javnost, Ministarstvo podseća da je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici usvojen krajem 2016. godine, a da je njegova primena počela 1. juna 2017. godine.

– Zakon je u pravni sistem Srbije uneo sasvim nove – hitne mere u postupanju državnih organa, a propisana je i obavezna koordinacija nadležnih institucija, kao i izrada individualnih planova zaštite svake žrtve nasilja u porodici – kaže se u saopštenju.

Navodi se da su nadležni organi za 22 meseca primene Zakona razmotrili 88.188 prijavljenih slučajeva nasilja u porodici i izradili 23.176 individualnih planova zaštite i podrške žrtvi.

Takođe, uporedo s navedenim, izmenjen je i Krivični zakon, čime je Srbija uskladila svoje zakonodavstvo sa Istanbulskom konvencijom, a uvedena su nova krivična dela – proganjanje, seksualno uznemiravanje, prinudni brak i sakaćenje ženskog polnog organa, koja dodatno pružaju krivično-pravnu zaštitu žena.

Ministarstvo pravde ukazuje da je nužno raditi na osnaživanju žrtve da o nasilju ne ćuti, već da ga prijavi, kao i da je potrebno još više raditi na podizanju profesionalnih kapaciteta, kako bi se uspostavilo poverenje između žrtava i pravosudnih i drugih organa.

Ministarstvo, međutim, konstatuje da, nažalost, u zemlji i dalje postoje slučajevi nasilja sa smrtnim ishodom.

– Upravo je to alarm da ne smeju da se zatvaraju oči, da nasilje mora da bude prijavljeno, kako bi se sprečili tragični događaji. Izgubljeni životi kao posledica nasilja u porodici u 2015. godini bili su samo povod da Ministarstvo pravde počne sa izradom preventivnog zakona kako bi se rizici mapirali pre nego što i do nasilja dođe – ističe se u saopštenju.

Ministarstvo naglašava da je zato neophodna još jača i efikasnija borba svih državnih organa, medija, ali i celog društva protiv ove apsolutno neprihvatljive društvene pojave.

– Svi zajedno protiv nasilja – isključi nasilje – ističe se u saopštenju Ministarstva pravde Srbije.

Za Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja proglašen je 18. maj, a taj datum je odabran jer je 16, 17. i 18. maja 2015. godine čak sedam žena u Srbiji ubijeno u porodičnom i partnerskom nasilju.

Izvor: Tanjug
Foto: boljaadvokatura.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter