Izvor:
06.10.2016 u 21:08
0

POPULARAN I IZVAN SRBIJE: Otkriven spomenik Zmaju u Slovačkoj!

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otkrio je danas spomenik našem velikom pesniku Jovanu Jovanoviću Zmaju u gradu Modra u Slovačkoj, zahvalivši se gradonačelniku tog grada i svim prijateljima u Slovačkoj što su do kraja podržavali ovu inicijativu, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

– Danas mi nastavljamo Zmajevim stopama šireći prijateljstvo, zajednički život Srba i Slovaka u Srbiji, posebno u Vojvodini, negujući kulturu, književnost, pozorišnu umetnost i očuvanje tradicionalnih vrednosti i tim bogatstvom se ponosimo", rekao je Mirović, otkrivajući bistu Jovana Jovanovića Zmaja, rad vajara Ðorđa Lazića Ćapše iz Sremskih Karlovaca.

Prema njegovim rečima, Zmaj je bio je ne samo dečji pesnik, već i snažan nacionalni delatnik, poslanik, lekar, veliki borac za prava srpskog naroda u drugoj polovini 19. veka, a u Slovačkoj, u Modri, Zmaj se školovao i zavoleo slovački narod i doživotno ostao prijatelj Slovačke i Slovaka.

– Slovačke teme nalaze se u više Zmajevih pesama, a mi danas nastavljamo Zmajevim stopama gde je on na slovačko srpske odnose i veze uvek gledao sa snažnim simpatijama – rekao je Mirović.

Gradonačelnik Modre Juraj Petrakovič rekao je da današnji događaj takođe ima veliki značaj za Modru, o čemu govori i finansijska podrška Vlade Slovačke ovom projektu i zahvalio se na ostvarenoj saradnji.

Spomenik je postavljen ispred zgrade nekadašnjeg Liceja, danas Memorijalne gimnazije, koju je, pored Zmaja, pohađao i Dositej Obradović, dok je svečanost upriličena u organizaciji Udruženja Srba iz Slovačke i Ambasade Republike Srbije u Slovačkoj Republici.

Tanjug
Foto: Facebook/Božji-dužnik-muhammed-hamdi-jusufspahic

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter