Izvor:
22.05.2019 u 09:37
0

NEDIMOVIĆ POZVAO POLJOPRIVREDNIKE DA SE OSIGURAJU: „Protivgradne rakete nisu dovoljno sredstvo odbrane!“

U nedelju je za samo dva sata ispaljeno 829 protivgradnih raketa, što je oko 10 odsto ispaljenih raketa na godišnjem nivou, rekao je ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović i apelovao na poljoprivrednike da se osigraju.

On je naglasio da su najveća šteta od grada i kiše pretrpela sela oko Ivanjice, Čacka i Lučana.

Protivgradne rakete nisu dovoljno sredstvo odbrane, već je neophodna kombinacija osiguranja i protivgradne zaštite – naglasio je ministar i dodao da bi šteta bila mnogo veća da nije ispaljeno toliko raketa.

On je naglasio da se u pet najugroženijih okruga u Srbiji, prema izveštaju RHMZ, poljoprivrednim proizvođačima za osiguranje daju subvencije od 70 odsto.

Za sada je samo 12 odsto poljoprivrednih površina osigurano i mi ćemo morati da vučemo žestoke rezove, tako da ko želi da dobije subvencije, moraće da bude osiguran – istakao je Nedimović.

Podseća da ovo nije prvi put da nevreme uništi voćnjake i da se to dešava poslednjih 20-30 godina, jer klimatske promene čine svoje.

Poljoprivrednici koji su pretrpeli štetu, a koji su osigrani, treba da se jave osiguravajćim kućama koje će im isplatiti osiguranu sumu.

Za štetu na voću koje je nanelo nevreme u Topoli kaže da se dogodio prirodni fenomen i da se gradonosni oblak formirao na visini od dva do tri kilometra, i podsetio da protivgradne rakete najbolje deluju na visini od četiri do šest kilometara.

Ministar kaže da će polovinom jula krenuti program povoljnih kredita za mlade poljoprivrednke do 40 godina u Poštanskoj štedionici.

Maksimalni iznos kredita biće 50.000 evra, a otplaćivaće se na 20 godina. To je dovoljno da se u Sremu kupi tri do četiri hektara zemlje ili u južnom Banat 12 do 13 hektara zemlje – zaključio je Nedimović.

Opširnije vesti iz zemlje i sveta možete pogledati OVDE

Izvor: Kurir.rs
Foto: youtube/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter