Izvor:
08.10.2016 u 03:32
0

KAKO SAM HTEO DA UBIJEM TITA: Ispovest sveštenika, koji je neuspešno pokušao da likvidira Broza!

Nesuđeni sveštenik Radoš Stevlić je umesto krsta i molitvenika u ruke uzeo oružje i pre pola veka krenuo u borbu protiv Josipa Broza Tita i komunizma.

Kako je rekao za televiziju Prva, još kada je bio dete, smatrao je da je oličenje zla bio Tito.

– Tito je bio neka vrsta Zevsa, vrhunski bog koji je bio nedodirljiv. Mislim da je komunizam bio najgori sistem vladavine od Adama i Eve – rekao je Stevlić.

On navodi da se 1944. godine dogodilo nešto što je promeniol tok njegovog razmišljanja, a to je i optužba da je četnik, te pretnja komunista da će ga ubiti.

Tri decenije kasnije, student Teološkog fakulteta postao je deo grupe koja se spremala da likvidira jugoslovenskog maršala.

– U Nujorku su bili glavni organizatori, u Torontu braća Stanojević, Đorđe Grahović u Ohaju, Nikola Živović i ja smo bili u Čikagu, Nikola Kavaja nas je povezivao. Nismo koristili telefone, prisluškivanja je bilo svuda – dodao je Stevlić.

Svoj prvi bombaški napad na Titovu Jugoslaviju simbolično su izveli na Svetog Savu sedamdesetih godina.

– Prva akcija bila je takozvana ‘Šest svetosavskih bombi’. Šest bombi eksplodiralo je u isto vreme u svim konzulatima i ambasadama Jugoslavije, u Njujorku, Torontu, Čikagu, Los Anđelesu, San Francisku i Klivlendu – dodao je on.

Međutim, ono o čemu su brujali američki mediji bio je pokušaj ubistva jugoslovenskog maršala.

– Mi smo smatrali da je neophodno da se Josip Broz Tito ukloni. Najbliži tome bili smo kada je dolazio drugi put u Ameriku u Filadelfiji, onda smo imali snajperiste koji su čekali da ga skinu za vreme hoda od aviona do terminala – dodao je Stevlić.

Grupa nije imala uspeha ni tada, ni kada je Tito došao u posetu Beloj kući, jer je prilaz Titovom automobilu bio nemoguć.

Usledila su hapšenja, suđenja i dugogodišnja robija zbog terorizma. Radoš Stevlić odslužio je kaznu od deset godina, iako i sam kaže da je postojala mogućnost da dobije maksimalnih 65 godina zatvora.

Kako kaže, nikada se ne bi vratio istim putem.

– Svi smo mi udarili glavom u zid, zid je ostao čitav, a glave su popucale – zaključio je Stevlić.

B 92
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter