Izvor:
10.10.2016 u 13:30
0

PUNI DOMOVI ZDRAVLJA: Epidemija gripa preti Srbiji!

Sezona virusa i prehlada u punom je jeku, a veliki broj građana u celoj zemlji zbog bolova u grlu, malaksalosti ili stomačnih tegoba traži pomoć lekara.

Sa pojavom hladnih dana pojavljuju se i virusi i prehlade. Simptomi koji se javljaju kod pacijenata koji imaju respiratorne viruse su kijavica, kašalj i iskašljavanje, gušobolja, malaksalost pa i temperatura. Stomačni virusi izazivaju retku stolicu, nagon za povraćanje i mučninuobjašnjava dr Branka Lazić, načelnik Opšte prakse beogradskog DZ "Stari grad".

Iako se najčešće ovi virusi javljaju odvojeno, nekada se mogu i preplitati, pa se nemojte iznenaditi ako imate i jedne i druge simptome.

Kašalj je najjači uveče i ujutru prilikom buđenja. Praćen je i temperaturom, uglavnom ne višom od 38,5 stepeni. Roditelji su se žalili kako im deca često povraćaju tokom noćikaže dr Dejan Jonev, pedijatar DZ "Čukarica", i dodaje da je ova vrsta virusa praćena glavoboljom, gubitkom apetita i malaksalošću.

Stomačni virusi traju tri do četiri dana, ukoliko se pacijent pridržava dijetskih preporuka doktora, dok respiratorni virusi traju nešto duže, te vas mogu lomiti i do deset dana.

– Blagu temperaturu ne treba skidati, jer će zahvaljujući njoj virus brže otići. Preporučuje se unošenje dosta tečnosti, čajeva, koristiti pastile protiv bolova u grlu i eventualno analgetik ukoliko osećate bolove u mišićima – objašnjava dr Lazić.

Tokom prošle nedelje u Beogradu respiratorne infekcije dijagnostikovane su kod 15.974 pacijenta, prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje.

– Od početka septembra broj obolelih raste. Prošle nedelje smo imali za 10 odsto više obolelih nego nedelje pre, a to je duplo u odnosu na prvu nedelju septembra, kada su se respiratorne infekcije pojavile. Oko 45 odsto pacijenata je uzrasta od pet do 19 godina. Ipak, nema mesta za paniku, slika je uobičajna kao prošle godine i ne radi se o gripu. Grip nas očekuje tek u decembru – objašnjava Leposava Gerotić Ilić, epidemiolog Gradskog centra za javno zdravlje u Beogradu.

Povećan broj obolelih od respiratornih infekcija zabeležen je i u Kragujevcu, a ove godine je karakteristično da su na meti virusa donji respiratorni putevi.

Zabeležena su 1.472 pacijenta sa ovom dijagnozom, i dece i odraslih, što je za 10 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Infekcije gornjih respiratornih puteva su tokom septembra zabeležene u 4.066 slučajeva, ali to je za 40 odsto manje nego prošle godine – kažu iz Doma zdravlja Kragujevac.

Blic
Foto: Arhiva Happy Tv

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter