PAŠALIĆ POVODOM MEĐUNARODNOG DANA BORBE PROTIV DEČJEG RADA: Uprkos zakonima deca se i dalje ekonomski iskorišćavaju!

U svetu je radno angažovano čak 218 miliona dece starosti između pet i 17 godina, među njima 152 miliona su žrtve dečjeg rada, a skoro polovina njih, 73 miliona, uključeno je u opasan dečji rad.
To su procene međunarodnih organizacija, uoči 12. juna. - Međunarodnog dana borbe protiv dečjeg rada.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić u saopštenju ukazuje da se, uprkos zakonskoj zabrani, u svetu, ali i kod nas, deca i dalje ekonomski iskorišćavaju i izložena su teškom fizičkom radu. 

- Najgori oblici dečjeg rada ozbiljno ugrožavaju prava deteta, štetni su po fizičko i mentalno zdravlje, po razvoj i kvalitet života dece, otežavaju i onemogućavaju pristup školovanju, uslugama zdravstvene i socijalne zaštite i zaštite od nasilja i zlostavljanja - upozorava Pašalić.

Dodaje se da ombudsman u redovnim i posebnim izveštajima ukazuje na ključne sistemske nedostatke koji su prepreka za suštinsko i delotvorno prevazilaženje ovog problema. 

Nepoznavanje i nerazumevanje pojave, nedostatak evidencija i podataka, isključenost dece i nedostupnost usluga, nedostatak aktivnosti organa na terenu, kao i nepotpun i neodgovarajući pravni okvir za suzbijanje i prevenciju najgorih oblika dečjeg rada dovodi do fenomena dečjeg rada. 

Zaštitnik građana smatra da je za otklanjanje propusta neophodno da se odgovarajućim zakonodavnim intervencijama i merama obezbedi, pre svega, dekriminalizacija dece koja su izložena najgorim oblicima dečjeg rada, ekonomskoj eksploataciji, puna porodično-pravna, krivično-pravna i druga zaštita, uz uspostavljanje usluga za oporavak i reintegraciju u zajednicu.

Pašalić posebno apeluje na zaštitu dece migranata, koja bez pratnje prelaze granice, čineći posebno ranjivu kategoriju izloženu svakoj vrsti eksploatacije i zloupotrebe. 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Kviz: Naslovna strana  
11:55  Vesti  
12:05  Provodadžija  
12:55  Vesti  
13:05  Provodadžija  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Suze moje sestre (R)  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Suze moje sestre  
19:00  Čađava mehana  
21:00  Provodadžija  
22:00  Goli život  
23:20  Novajlije reality