Izvor:
23.06.2019 u 08:30
0

MATIĆ: Promene prilikom kupovine na internetu u Srbiji! (FOTO)

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je da je suština novih zakonskih rešenja koja se odnose na trgovinu da se pomogne razvoj te oblasti, posebno nekih oblika kao što je elektronska trgovina i internet prodaja.

Tatjana Matić je rekla da je do sada, zbog nedefinisanih pravila, na internetu bilo mnogo sive ekonomije.

Kako kaže, sada su definisani novi pojmovi kao što su elektronska prodavnica i elektronska platforma. Ističe da će to doprineti da se smanji siva ekonomija i da se razvije oblast trgovine na internetu.

Biće uveden i intitut "misteri šopera" koji će inspekciji dati mogućnost prikrivene kupovine kako bi došla do dokaza o nelegalnoj prodaji.

Tatjana Matić kaže da je broj korisnika elektronske trgovine u Srbiji porastao sa 18 na 30,9 odsto. U ovom trenutku domaći potrošač izdvoji oko 88 dolara godišnje na elektronsku trgovinu a u EU, Kini i SAD taj iznos je značajno veći.

-Idemo ka tome da se naši kupci osećaju sigurno- rekla je Matićeva.

Dodaje i da će elektronske prodavnice i platforme morati da budu registrovane i da, ako se na njima nađe neki nedozvoljen sadržaj, on će morati da bude uklonjen.

Pravi se i akcioni plan elektronske trgovine i on će biti gotov do 1. septembra, rekla je Matićeva dodajući da on podrazumeva niz aktivnosti kako bi se promovisala elektronska trgovina.

Niže cene rominga

Pred početak letnje sezone dobra vest za građane je stupanje na snagu sporazuma o snižavanju cene rominga na Zapadnom Balkanu.

Tatjana Matić navodi da su sniženja značajna i da će se sprovoditi fazno od 1. jula. Potpisnice sporazuma su Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija a dogovoreno je sa se sporazum sprovodi i na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije.

U prvom periodu biće snižene cene odlaznih poziva za 62 odsto a dolaznih za više od 20 odsto. Cena SMS poruka biće niža 50 odsto a prenosa podataka 87 odsto, rekla je Matićeva.

Objašnjava da sporazum važi za sve zemlje i da je jedina razlika u paketima koje korisnisi imaju.

Navodi da je Srbija već imala sporazum sa Crnom Gorom, Severnom Makedonijom i BiH a da je ovo dodatno snižavanje, s tim što je Albanija nova u tom paketu.

Izvor:RTS
Foto:YouTube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter