Izvor:
25.06.2019 u 10:56
0

MIHAJLOVIĆ ISTIČE: Investicioni ciklus biće zamajac rasta BDP-a!

Veliki investicioni ciklus koji je nedavno najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić biće pravi zamajac rasta BDP-a, ocenila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ona je najavila da će investicioni ciklus obuhvatiti i investicije u infrastrukturu, te da će samo ove godine vrednost infrastrukturnih projekata iznositi oko pet milijardi evra.

Mihajlović je odgovarajući na pitanja novinara tokom obilaska radova na izgradnji međunarodnog putničkog pristaništa u Zemunu rekla da će u narednih nekoliko godina vrednost investicija u oblasti infrastrukture biti 15 milijardi evra.

– Na svakih pola milijarde evra koji se uloži u infrastrukturu, pre svega u investicije, nama za jedan do 1,5 odsto raste BDP. To je važno za nova radna mesta, da možemo brže da se razvijamo i u svim drugim oblastima – rekla je ministarka.

Od projekata koji će biti deo investicionog ciklusa, izdvojila je Moravski koridor čija izgadnja počinje u julu.

Dodala je da će sutra u parlamentu to ministarstvo braniti zakon o Moravskom koridoru.

Mihajlović je istakla da će Moravski koiridor osim izgradnje autoputa, podrazumevati i uređenje Morave i svih njenih pritoka, kao i izgradnju telekomunikacionog koridora.

Naglasila je da će to biti jedini i prvi autoput koji će spojiti centralnu Srbiju i povezati koridore 10 i 11.

– Moravski koridor je važan za centralnu Srbiju, je ako nema tog puta ne možemo obezbediti za sva mesta u tom delu zemljei, a to je za više od pola miliona ljudi mogućnost da sutra dolaze investitori, koji dolaze kada imaju uređenu infrastrukturu – rekla je ona,

Ministarka je najavila da tokom leta počinje izgradnja autoputa Sremska Rača – Kuzmin, zatim na jesen i brze saobraćajnice Ruma – Šabac i Šabac – Loznica.

Najavila je i izgradnju autoputa Niš – Priština odnosno deonice Niš – Pločnik od 37 kilometara koji će početi da se gradi krajem ove ili početkom sledeće godine.

Investicioni ciklus, kako je rekla, podrazumevaće i ulaganje u železnicu, deonicu na brzoj pruzi ka Mađarskoj i ulaganja u novi aerodrom Kraljevo.

Kaže da će infrastrukturni ciklus osim železnicke i putne infrastrukture obuhvatiti komunalnu i socijalnu infrastrukturu i sve ono što se radi u oblasti poljoprivrede, zdravstva, školstva.

Mihajlović dodaje da se procenjuje da će sve to biti vredno više od 10 milijardi evra.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter