NOVI CIKLUS AKREDITACIJE...Trka privatnih fakulteta za angažmanom nastavnika ...(FOTO)

 

 

Pred fakultetima u Srbiji je novi ciklus akreditacije, a u prethodnom najveći problem predstavljao je nastavni kadar.

Trka privatnih fakulteta za angažmanom nastavnika već je počela, a rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović apelovala je danas na dekane fakulteta da se poštuje zakon.

Ona je podsetila da se prilikom angažmana profesora sa državnih fakulteta u drugoj ustanovi mora dobiti saglasnost matične kuće, kao i da profesori ne mogu biti angažovani na konkurentskim fakultetima, a da su svi privatni konkurencija državnim. 

Popović je naglasila da je politika uprave Univerziteta u Beogradu da moraju da se poštuju propisi i da nikakve odluke neće proći Senat, ukoliko se ne poštuje zakon. 

-Zakon je jasno propisao koliko može biti opterećenje nastavnika da bi mogli da daju maksimalan učinak na matičnom fakultetu, a to ne može, ako se tezgari na još fakulteta-rekal je Popović 

Ona je dodala da kontrola angažmana nastavnika mora da bude rigoroznija, kao i da Univerzitet nije protiv angažmana profesora u drugim institucijama, ali da to mora da bude u razumnoj meri  kako se, istakla je, ne bi remetio nastavni proces u matičnoj kući.

Podsetila je da su neki propisi doneti pre desetak godina i da je vreme da se inoviraju i osveže, jer u tom periodu, kako je navela, nisu postojala ograničenja za angažovanje nastavnika na fakultetima u regionu.

-To je sada aktuelno. Mi želimo da učinimo da se naši nastavnici fokusiraju na svoje prioritetne obaveze u svojoj matičnoj kući-rekla je ona.

Zakon kaže da nastavnik može biti angažovan van matične kuće 30 odsto preko fonda časova, a rektorka Popović podseća da rad nastavnika ipak nisu samo časovi, već da tu spada i mentorstvo, ispiti i druge obaveze.
 

 

Izvor:Tanjug
Foto:Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
19:55  Bingo
20:30  Upoznajte Parove
21:00  Ćirilica 
23:20  Parovi - Ispovesti
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro